Норвежката фолк банда Wardruna, която е написала голяма част от музиката на хитовия сериал „Викингите”, идва за концерт в Пловдив на 11 юли 2021 г. на Античния театър. Освен че са автори на музикалните теми в историческата поредица фронтменът Ейнар Селвик има роля във „Викингите“, пише PlovdivTime.

Датата е част от европейската обиколка „Nordic Nights Summer Open Air Tour” през 2021 г. в подкрепа на предстоящия да излезе догодина нов албум, озаглавен „Kvitravn” (Бял Гарван). 

На предстоящото турне Wardruna ще изнасят концерти на специални локации със сцена на открито, като шоуто ще има специфични декори, в които групата да се потопи с традиционните за изпълненията си инструменти, и разбира се, магическата атмосфера, която както самата музика, така и всеки пърформанс на Wardruna носи. 

Предвид спецификата и акустиката на Античния театър в Пловдив, трябва да се готвим за едно наистина върхово духовно изживяване, което няма да искаме, и вероятно няма и да можем да сравним с никое друго. 

Музиката, която Ейнар Селвик и неговите съмишленици в проекта създават, дължи своята автентичност на факта, че музикантите използват старинни инструменти, някои от които той сам изработва ръчно. В голямата колекция от духови, ударни и струнни исторически възстановени инструменти, са включени такива като тъпан от еленска кожа, таглхарпа, кравик, козирог.

Креативността и познаването на Норвегия и нейното културно наследство в дълбочина, личи и в многопластовата концепция, върху която Селвик е изградил Wardruna – руни, легенди, шаманизъм. 

Любопитно е, както самият Ейнар споделя, че българската фолклорна музика е на пето място в личната му класация. Казва също, че при първата си среща с нея я почувствал близка и усетил страстта в нея – същата страст, която има и в родния му фолклор. 

Но както за Wardruna, така и за нашумелия сериал на History Channel „Викингите“ („Vikings“), Ейнар композира мелодии, които са плод на собственото му усещане за звука на Севера, а не интерпретира вече съществуващи мелодични късове на древните скандинавски народи.