Гала концерт на майсторски вокален клас на Маестро Калуди Калудов се провежда в момента в Летния театър в Созопол. Акомпаниментът на пиано е поверен на пианистката Светлана Денева. Културното събитие е посветено на 90-годишнината от рождението на създателя на Christian of Roma Кристиано Гаетано.

В рамките на 10 дни талантливи оперни изпълнители се обучаваха при Маестрото, а класът е финансиран от собственика на Christian of Roma Елена Кристиано, която избира за провеждане на курса Арт комплекс Анел в Созопол с неговия артистичен и неподражаем колорит.

"Това е една от инициативите, с които отбелязваме 90-годишнината от рождението на покойния ми съпруг г-н Гаетано Кристиано. Съпругът ми много вярваше в Света Рита и ние имаме специално отношение към нея. Малко преди да почине г-н Кристиано поръча статуетка за катедралата "Свети Лудвиг" в Пловдив. За съжаление обаче не успя да я дари лично. След смъртта му я занесох в католическия храм. Затова по-рано тази година реших да направя дарение и за вярващите хора в град Раковски.

Освен искрената вяра, операта беше истинско вдъхновение за моя съпруг. И ако аз имам отношение към тази музика, е благодарение на него. За него италианската опера бе най-вълнуващия начин Италия да бъде представена пред света. 

Определено ще превърнем тази и инициатива в традиция. Бихме искали всяка година в началото на есента да даваме възможност на млади таланти от цял свят да се докоснат до големите артисти и да черпят вдъхновение и опит от тяхното майсторство", споделя Елена Кристиано.

В Майсторския вокален курс на Калуди Калудов участваха млади оперни певци от България, Полша, Украйна, Китай.  

Калуди Калудов се занимава с вокална педагогика от над 25 години. Започва много рано - в годините на своята най-активна международна певческа кариера и установява, че вокалната педагогика го увлича все повече и му доставя огромно удоволствие. Признава, че тази работа е много по-изтощителна в сравнение с основната му професия на оперен певец, но пък - удовлетворението от нея е несравнимо.

От няколко години работи и по сериозен изследователски труд, свързан със спецификата и особеностите на човешкия глас, на пеенето и тънкостите и тайните на вокалната педагогика. В теоретичната си разработка Маестрото излага своите лични наблюдения и изводи, които се базират на натрупан практически опит в продължение на 30 години.

Калуди Калудов е правил майсторски класове в Полша, Финландия, Румъния, Украйна и дори в далечна Бразилия. Щастлив е от постиженията на своите ученици - някои от които с много успешна световна кариера. Гордее се, че именно най-успелите, с които продължава да бъде в близък контакт, са участвали в първите майсторски класове, които организира и провежда във Варна.