Съвременната българска музика често бива критикувана – тя е комерсиална, безсмислена, пробутва фалшиви ценности, изкривява представата за красотата, рекламира пошлостта.

"Едно време какви песни имаше. Това сега вашето музика ли е?" Всеки е чувал това неведнъж през живота си.

Но както с всяко друго нещо от живота и тук има изключения. Поставянето под общ знаменател не върши услуга на никого. Сравненията са неизбежни, но до каква степен са обективни?

Церемонията по връчването на наградите на БГ Радио тази година сякаш беше малко по-различна. Началото на вечерта беше поставено от 101 каба гайди, които отекнаха в пловдивската зала "Колодрума".

Станахме свидетели на завръщането на не един, а двама блудни синове. Ицо Хазарта представи новото си парче "Гладен", което по нищо не отстъпва на "Браво". Рапърът не разочарова феновете си с поредния хаплив текст, който е запазената му марка. Христо Петров, както и Ъпсурт, са обичани от поколения българи. Той често е спряган за един от малкото останали социални поети в съвремието ни. Това си пролича и от овациите на публиката, сред която имаше малки деца, тийнейджъри, както и хора в зряла възраст. 

Когато става дума за рап, няма как да не засегнем Скандау, които спечелиха наградата за БГ Дует/вокална група. Те се радват на изключителна любов от страна на феновете си, което не може да се отрече. Тото пък грабна статуетката за БГ Текст и БГ Песен. Безспорен факт е, че песента му "Чужди усмивки" се изстреля скоростно в родните класации и завладя сърцата на огромен брой българи. Съвсем спокойно можем да я характеризираме като комерсиална, но в случая по-важното е какво послание носи, а тя определено не е поредната песен за коли, пари и секс.

Другият блуден син е Руши Видинлиев, който се завърна на сцената с нова песен след 10-годишна пауза. Присъствието на Руши винаги е било завладяващо. Така беше и този път – фигурата на певеца беше осветена от прожектор и изпъкваше в мрака. Новата му песен "Несъвършен" се радва на положителни реакции от феновете. "Животът е хубав и несъвършен" – кратка, точна и ясна фраза, поставяща край на нежната феерия от стихове.

Любо Киров грабна статуетката за БГ Изпълнител. Певецът, чийто последен албум носи заглавието "Както преди", благодари на всички гласували. Той не пропусна да отбележи факта, че сред номинираните са изключително талантливи изпълнители, които са и негови приятели. По думите му подкрепата на публиката е това, което мотивира родните музиканти да продължават да творят през годините.

Миро и Койна Русева завладяха публиката, представяйки новата си песен "Нависоко". Двамата бяха облечени в ярки сребристи тоалети. Но това, което истински се отличаваше в изпълнението им бяха усмивките, танците и невероятната емоция, която предадоха на всички, присъстващи в залата. Двамата пяха с такава лекота и удоволствие, че човек не можеше да остане безразличен. Миро заслужено получи наградата за Бг Видео за клипа на "Печат от моята душа", който е сниман в Исландия.

Братя Аргирови показаха защо заслужават специалния приз БГ Вдъхновител. Малки и големи танцуваха и искрено се радваха на легендарното дуо.

Индирок музикантите от Jeremy? Изпълниха съвместната си песен с Кирил Маричков "Не си сам", а след това в залата зазвуча и великата "Рок в минало време". Музикантите показаха, че симбиозата между модерен и класически рок не само е възможна, но и е изключително сполучлива.

Владимир Ампов-Графа и NDOE изпълниха общото си парче, което носи името "Cash". Под звуците на парчето в залата заваляха "банкноти". Най-малките посетители побързаха да ги съберат от пода.

Михаела Филева направи прочувствено изпълнение на песента си "Нова страница", като й акомпанираше единствени пиано. Певицата спечели наградата за Бг Албум. Тя сподели, че записването на албуми в днешно време е нелека задача и всеки, който продължава да го прави, заслужава признание за труда си.

В Пловдив: 6000 аплодираха Скандау на наградите на БГ радиоТото грабна два приза за самостоятелната си песен