Световната джаз -звезда Ричард Бона пристига в Пловдив за да се включи в проекта на Христо Йоцов и "Акустична версия" на Plovdiv Jazz Fest. Един от най- очакваните от меломаните фест, тази година ще се проведе в първия уикенд на ноември, от 5 до 7 ноември в Дом на културата „Борис Христов“. 

Фестивалът ще бъде открит със солов концерт на Живко Петров и проектът му Ten. Веднага след него вечерта ще продължи с концерта на Веселин Койчев и Цветан Недялков и техният квартет The Teachers. Част от съпътстващата програма на феста ще бъде грандиозният концерт на Хилда Казасян и Плевенската филхармония „Да послушаме кино“. Той ще се проведе в Комплекс СИЛА от 20:00 ч., ден преди официалното откриване 04 ноември и ще бъде своеобразен предвестник на шестото издание на Plovdiv Jazz Fest.

На 6 ноември един от най-значимите и влиятелни джаз музиканти в България – Христо Йоцов, ще отбележи своята 60-та годишнина в рамките на Plovdiv Jazz Fest. Барабанистът, композитор и преподавател по ударни инструменти в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ ще е един от тримата участници в специалния проект на фестивала. 

Заедно с пианиста, композитор, преподавател и диригент на Биг бенда на БНР – Антони Дончев, Христо Йоцов основава една от най-добрите български джаз формации „Акустична версия“, която тази година навършва 35 години от създаването си. Много бързо групата получава голямо европейско признание и е многократно награждавана. 

Към двамата виртуозни музиканти на сцената на Plovdiv Jazz Fest 2020 ще се присъедини световната джаз звезда – басистът Ричард Бона. Номиниран за „Грами“, той е свирил и записвал с едни от най-влиятелните музиканти в света като Боби Макферин, Куинси Джоунс, Хърби Хенкок,Тито Пуенте, Джордж Бенсън, Шака Кан, Бранфорд Марсалис, Майк Стърн и др. През 2002 г. Бона е вокалист и перкусионист на Pat Metheny Group. Пловдивчани още не са забравили участието му преди 4 години отново в рамките на джазфеста. 

Ричард Бона в Пловдив - ангелски глас и дяволско чувство за хумор СНИМКИСветовната звезда пя и се шегува с публиката на Пловдив джаз фест повече от 2 часа

Непосредствено преди „Акустична версия“, концерт ще има пианистът и композитор Милен Кукошаров с най-новия си проект Wind Harmonium.

Фестивалът ще закрие триото на един от най-великите басисти в света – Авишай Коен, който се съгласи да направи два концерта в една вечер – от 19:30 и 21:00 ч.

Един от най-великите басисти в света Авишай Коен идва за Plovdiv Jazz FestПловдив ще е част от световното турне на музиканта 50:50:50

Местата за концертите са ограничени и поради епидемичната обстановка залата ще ползва 50% от капацитета си. По същата причина само 50 фестивални билети (Grand Pass) са пуснати в продажба. Те отново ще включват всички събития от Plovdiv Jazz Fest 2020 с изключение на концерта на Хилда Казасян. В Grand Pass-а е включен единствено вторият концерт на Авишай Коен от 21:00 ч. Билетите за 05 и 06 ноември включват и двата концерта в съответната вечер.

В Дома на културата „Борис Христов“ ще бъде експонирана и фотоизложбата на Стефан Джамбазов по проект на Фондация „Въпреки“, посветена на големия български художник Андрей Даниел.

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Фестивалът се осъществява с партньорството на Министерство на културата.

TrafficNews и PlovdivTime са медийни партньори на събитието.