Четири изключително талантливи и разпознаваеми млади певици – Елена Сиракова, Велека Цанкова, Едит Унджиян и Мирослава Тодорова, ще дадат старт на тазгодишното издание на Plovdiv Jazz Fest на 29 октомври в Дома на културата „Борис Христов” от 20 ч.

„Четири млади дами пеят джаз” е формат, който традиционно присъства в програмата на форума през годините и представя в различни комбинации най-красивите български дамски гласове на джаз сцената. Публиката на авторитетния форум имаше възможност да се наслади и на версията „Четирима господа пеят джаз”.

Вокалният проект ще включва песни от някои от емблематични филми на XX в., повечето от тях черно-бели. Тази естетика ще бъде претворена в новия прочит на стария музикален материал, поверен на маестро Васил Спасов.  Четирите млади дами ще се изявят в акомпанимента на Заедно с тях ще бъдат джаз триото – Васил Спасов (пиано), Мишо Иванов (бас) и Атанас Попов (барабани), както и струнният квартет с участието на Ивелина Христова (цигулка), Диляна Димитрова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело)., а, докато слушаме музиката, на екран ще гледаме кадри от филмите, като „Закуска в Тифани“, от който ще чуем Moon River, или пък „Казабланка“, от който е As Time Goes By. И четирите вокалистки са участвали в Младежкия конкурс на „Пловдив джаз фест“, който тази година няма да се проведе заради строгите противоепидемични мерки.

Представяме ви момичетата, които ще излязат на сцената.

Елена Сиракова започва заниманията си с пеене като част от хора на Националната гимназия за древни езици и култури. В периода си на обучение там Елена блести и на сцената на Държавна опера-Пловдив, където гастролира в мюзикъла „Коса”.  Познаваме я и от телевизионния формат „Гласът на България”.

Ако я попиташ коя е тя, ще отговаря: „Аз съм Елена, пея, пиша авторска музика – малка част от нея е в дебютния ми албум „Галактики”, който можете да чуете във всички музикални платформи. Обичам да пиша и текстовете на всички мои песни са мое дело, ценител съм на правилната употреба на пълен и кратък член”.

Заедно с Елена на сцената ще излезе едно от новите лица на клубната ни сцена - Велека Цанкова.  През  тази година певицата представи първите си дебютни авторски песни – „Стъпки в пясъка“, „Околосветско пътешествие“, „Ти си някъде там“ и „Сън“.

Цанкова е възпитаник на доц. Алис Боварян в Националната музикална академия.  Любовта ѝ към джаза я отвежда на обучения  в консерваториите Maastricht Conservatorium в Маастрихт (Нидерландия)  и Conservatorio di Musica “Giuseppe Tartini” в Триесте (Италия). Солист е и във вокално-инструментална група BG Vintage, под ръководството на Михаил Йосифов.

„Много съм щастлива, че тази година ще участвам в откриването на Plovdiv Jazz Fest. Нямам търпение, защото цялата програма на фестивала е страхотна”, споделя с почитателите си младата певица.

Другите две звезди на откриващия концерт са добре познати на публиката под тепетата - Едит Унджиян и Мирослава Тодорова. Те са новата вълна талантливи млади пловдивски гласове, които са част от културния живот на Пловдив вече няколко години.

Мирослава бе един от най-вълнуващите гласове в изданието на музикалния формат Х Factor през 2017 г. Тогава талантливото момиче, възпитаник на Руми Иванова в Арт Войс Център, достигна до полуфинал като част от отбора на Саня Армутлиева.  Още с участието си там Тодорова заяви своята страст към джаза и затова за нея участието в откриващия концерт е особено вълнуващо.

„Джаз фестът винаги е бил една огромна мечта за мен и не мога да опиша колко съм благодарна на Мирослава Кацарова, че я реализира. Изключително щастлива съм и от екипа, с който работим. Маестро Васил Спасов прегърна всички наши идеи и ги осъществи под формата на великолепни аранжименти. Момичета, с които работим, са вълшебство - Елена, Едит и Велека! Нямам търпение за петък, чувството е неописуемо”, разказа Мирослава. В момента певицата разделя времето си между музикалната сцена и ангажиментите си в Нов български университет, където учи специалност „Изкуствознание и арт мениджмънт”.

Талантливата изпълнителка не крие, че тръпне в очакване за концерта и заради възможността за среща с публиката, защото:  „Истината е че въпреки всички трудности, когато си силно отдаден на една цел, тя ще се случи”. А с най-много вълнение ще изпее парчето "Why don’t you do right" на Jessica Rabitt, защото е песента, заради която е започнала да се занимава по-сериозно с джаз.

Друг любим глас от клубната сцена на Пловдив – Едит Унджиян, също ще се включи в проекта. Едит освен изключително талантлив артист, е и разпознаваем глас от радио ефира, тъй като години наред водеше предаване в Катра ФМ, а от скоро – в Радио Пловдив. Унджиян се радва на любовта на публиката под тепетата и заради изявите си като солист на Биг Бенд Пловдив. Едит е възпитаник на Музикалното училище в Пловдив и на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”. Тя също бе сред звездите в мюзикъла „Коса” на Пловдивската опера.

"Мечтите наистина се сбъдват, тъй като отдавна съм си пожелала да имам честта да бъда част от този вече традиционен за града ни форум, но не съм била достатъчно дръзка да бленувам за това да дам началото на целия фестивал! Невероятно радостна съм, че ще споделя сцената с 3 великолепни дами - Велека Цанкова, Елена Сиракова и красивият ни малък диамант Мирослава Тодорова. Коя от коя по-талантливи и красиви, ще има какво да се чуе и види! Очакваме ви на 29октомври, за да съпреживеем красиви филмови мелодии, претворени в нови, стилни аранжименти от маестро Васил Спасов”, казва пред медията ни Едит.

Концертът – както и всички други музикални събития в рамките на фестивала, ще се проведе при актуалните здравни мерки. Достъп ще има само публика със зелен сертификат за ваксинация или преболедуване или актуални негативни  PCR или антигенни тестове.

PlovdivTime и TrafficNews са медийни партньори на Plovdiv Jazz Fest.