Ансамбъл „Българе“ излезе на протест пред Министерския съвет. Частните ансамбли стачкуват с искания да им бъде позволено да работят така, както това се е случвало преди пандемията. Това заяви художественият ръководител на ансамбъл „Българе“ Стоян Михов. По думите му с настоящите мерки танцовите школи са изправени пред фалит – на 30% капацитет в залите.

„Ние в момента сме притиснати до стената. Цяла година създателят на ансамбъла Христо Димитров с неговата сестра направиха невъзможни неща, за да оцелеем в тази пандемия, но в един момент авоарите свършват", каза още Михов пред БГНЕС. Той допълни, че в стремежа си да подсигури редовното изплащане на заплатите Димитров е разпродал част от инвентара на ансамбъла, техника и автомобили, но вече нямало накъде да се продължи. Михов поясни, че протеста в Триъгълника на властта е краен вариант.

„Досега, 18 години от нашето съществуване, в много малко случаи сме искали помощ от държавата. При нас, в сферата на изкуството, по-специално при частните ансамбли, ние не получаваме никакви субсидии от държавата. Едно от нещата, които ще искаме да се променят за в бъдеще, когато се сформира кабинет, ще искаме законът да се промени така, че и частните ансамбли да могат да получават субсидии, както държавните“, каза още той. Художественият ръководител на ансамбъл „Българе“ заяви, че в момента всички други сектори – частни училища, частни болници, частни детски градини получават субсидии, които се изплащат и на държавните.

Михов каза, че ще предложат промени в закона и възможността да получават дотация за всеки продаден билет. Той призна, че са спечелили няколко проекта по линия на Министерството на културата, но средствата от тях са можели да се използват за определени дейности, като покриване на разходи за ток, поправка на костюми, а на тях им трябват средства за заплати, заплащане на наеми и други разходи от първа необходимост. Въпреки тежкия период, Михов увери, че досега всички в ансамбъла редовно са получавали заплатите си. Танцьорите ще продължат да бъдат всеки ден пред МС до края на месеца.