Държавен архив - Пловдив отбеляза Международния ден на архивите - 9 юни с раздаване на годишните грамоти и изложба посветена на посещението на първия човек в Космоса Юрий Гагарин в Пловдив. 

На церемонията присъстваха директорът на ДА - Пловдив Димитър Севов и ръководителят на ДА - Пловдив Наташа Атанасова. 

Наташа Атанасова раздаде годишните грамоти на пловдивския архив. За читател на годината беше определен гл. ас. д-р Видин Сукарев, историк, преподавател в Аграрния университет и завеждащ отдел в Регионален исторически музей – Пловдив.

Със званието "Приятели на архива" бяха удостоени гл. ас. д-р Станислав Боянов преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", изследовател в областта на архивистиката, документалистиката, историографията, Кръстю Манчев – преподавател, общественик, репортер и природозащитник.

За дарител на годината беше наградена проф. Василка Спасова, преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в гр. Пловдив. Диригент на Академичния народен хор в периода 1981г. -  2004 г. и Председател на Фондация "Професор Иван Спасов" - Пловдив, Професор Спасова е предоставила безвъзмездно като дарение лични документи и такива от професионалната и служебна дейност на нейния съпруг Професор Иван Спасов който предстои да се обработят, съхраняват и използват в читалнята на  Отдел "Държавен архив" - Пловдив.

Във фоайето на архива, където се проведе церемонията беше открита и документалната изложба "60 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса" тя е посветена на посещението на Гагарин в Пловдив на 23 май 1961г. Космонавтът пристига в Пловдив по-малко от два месеца след полета в Космоса. 

Изложбата е съставена съвместно със Военновъздушните сили, "Българско астронавтическо дружество", Руски културно-информационен център и Сдружение "Славянски свят".

Изложбата е преминала пред Крумово, Граф Игнатиево, Хасково и Карлово, а след Пловдив предстои да гостува в Пещера, Брезово, Белица и Кюстендил. 

Изложбата може да бъде разгледа до 18 юни всеки делничен ден от 9:00 до 17:30 в изложбената зала на ДА - Пловдив.