Дуварколектив представя серията „Дувармузей“. На изложбата, съставена от четири съвместни проекта в общността на квартал Столипиново в Пловдив, може да се насладите от 26-и до 31-и октомври в Галерия Plovediv (ул. „Куртевич” №3 в Капана). Тя е отворена за посетители всеки ден от 11 – 19ч.

„Пролетта на Столипиново” представя част от живота на малцинствените общности в квартал Столипиново по време динамичните процеси на 2020 г и събитията около пандемията от COVID-19. Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на програма "Социално ангажирано изкуство" на Национален фонд "Култура".

Дуварколектив е група за социално ангажирано изкуство, сформирана от художника Хана Роуз, антрополога Никола Венков и местния жител и творец Янка Симова. Творческият им процес със семейства в квартала продължава вече повече от три години. Активно участват и в редица инициативи с и за общността в рамките на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата заедно с Гьоте-Институт, София и Сдружение „Фабрика за идеи“. Групата развива последователен, задълбочен и дългосрочен подход по значими социални въпроси като „Как може изкуството да се превърне в споделяне и съпричастие отвъд различията?“.

В рамките на изложбата ще видите реализирани следните четири проекта:

Дувармузей, том І:  „Ръчно изработени”

Онлайн фотографска изложба през юни на ръчно правени дрехи и аксесоари от две жени от  най-лишената част на Столипиново, Янка Симова и гост-артиста Мария Асенова. Експонатите ще бъдат представени в изложбеното пространство.

Дувармузей, том ІІ: „Гласът на заглушеното общество”

По време на полицейската блокадата на квартала през пролетта се зароди нова гражданска медия – новинарският сайт „Filibeliler”, „Гласът на Столипиново”. Архивът на медията представя галерия от април до септември 2020 г., която проследява тревогите, борбите и надеждите на жителите на квартала през тази бурна година.

Дувармузей, том ІІІ: „Служба „Чистота” – Столипиново”

Филм на Исмаил Шериф дава гласност на проблемите с боклука през очите на местните, а намесата на Дуварколектив показва усилията на едни от най-бедните жители на квартала да запазят местото чисто.

Дувармузей, том ІV: „Аллах разъ олсун”

През пролетта на 2020 г. този израз се чува хиляди пъти в кв. Столипиново. За Дуварколектив той се превръща в символ на самоорганизация и солидарност в общността, когато редица местни групи се събират, за да доставят храна на семействата по време на пандемията.