Ако често заменяме десерта с плод или се опитваме да направим комбинация от двете, вероятно търсим нови начини да експериментираме и да опитаме нови вкусове. И винаги избираме преди всичко сезонни плодове, а в момента сме в сезона на ягодите. Затова ако досега не сме опитвали ягодова супа, е време да го направим.
Няма нищо сложно и изискващо време, а съставките, освен малките, червени плодчета, варират спрямо вкуса и предпочитанията ни. Ето няколко варианта, от които да изберем - а защо не и да изпробваме всички.
Ягодова супа а-ла Киев
- 4 чаши измити и почистени ягоди
- 1 чаша бяла захар
- 1 чаша заквасена сметана
- 4 чаши студена вода
- 1 чаша сухо червено вино
С блендер правим ягодите на пюре и го прехвърляме в тенджера. Добавяме захарта, сметаната, водата и виното. Готвим на средна температура за около 20-25 минути като разбъркваме постоянно до напълното смесване на съставките. Важно е да не започне да кипи. Сервираме или топла, или охладена.
Пролетна ягодова супа
- 1 кг ягоди - почистени и измити
- 1/2 чаша кисело мляко (може и кокосов йогурт)
- 1/4 чаша прясно изцеден портокалов сок
- 1/2 лимон, изцеден
- 2 с.л. захарен сироп
- 1/2 ч.л. ванилия
Правим ягодите на пюре, след което добавяме и останалите съставки отново в блендера. Охлаждаме за около 30 минути и сервираме.
Лятна ягодова супа
- 2 чаши измити и нарязани ягоди
- 1/3 чаша бяла захар
- 1 чаша сухо бяло вино
- 1 чаша прясно изцеден портокалов сок
Правим ягодите на пюре. В малък съд смесваме виното и захарта и оставяме да поврят за 5 минути, след което махаме от огъня и охлаждаме. Смесваме с ягодите в блендера до получаваме на гладка консистенция. След това добавяме портокаловия сок. Охлаждаме за поне три часа, преди да сервираме.
Източник: Lifestyle.bg
Още от категорията
Здравословна рецепта: Бананови бисквити без захар