Във Франция по всяка вероятност най-известният сандвич е „парижкият”, който представлява разполовена франзела, намазана с масло и с поставен в нея резен шунка. „Крок Мосю“ обаче по популярност го следва по петите. И това съвсем не е случайно, защото вкусът и насладата, които той доставя, наистина ще ви зарадват приятно. Ето как да го приготвите: 

Продукти: 

  • 25 г масло
  • 25 г брашно
  • 1 3/4 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.л. смляно индийско орехче
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 8 слайса шунка
  • 4 шепи настъргано сирене Грюер
  • 8 тънки филии хляб с квас или бял хляб

 

Начин на приготвяне:

  1. За соса Бешамел разтопете маслото в дълбок съд и добавете брашното. Запържете го за 1 минута, като разбърквате нерегично. Добавете прясното мляко на порции, при непрекъснато разбъркване, така че да не се образуват бучки. Щом сосът се сгъсти и се образуват мехурчета по повърхността, дръпнете от огъня и овкусете със сло, черен пипер, индийско орехче и дижонска горчица. Разбъркайте добре.
  2. Подредете филиите хляб в тава. Намажете всяка от тях с по 1 с.л. сос Бешамел. Върху него подредете по 2 слайса шунка и поръсете с 1/2  шепа настъргано сирене Грюер или кашкавал.
  3. Печете сандвичите на най-горното ниво във фурната, на 200-220 градуса, за няколко минути, докато сиренето се разтопи.
  4. Върху 4 печени сандвича поставете другите 4 печени сандвича, с долната страна и притиснете. С помощта на назъбен нож разрежете сандвича на две, под иагонал. Поднесете с кисели краставички и горчица.