През последните години сиропът от бъз стана все по-популярна лятна напитка, не само защото освежава, но и защото със сигурност е много по-здравословна от соковете в кутия.
Освен това всеки сироп, а в това число и сиропът от бъз има още предимства - може да регулирате количеството захар, както и концентрацията на сироп в напитката. Имате възможност да го приготвите като го разредите както със сода, така и с обикновена вода.
А ако желаете може да добавите мента, лимон или друг аромат, с който да обогатите вкуса на сиропа от бъз.
Какви продукти са ми необходими?
- Бъз - 30 цвята
- Лимон - 5 броя
- Захар - 2 кг
Начин на приготвяне:
- Първата стъпка от рецептата за сироп от бъз е изборът на бъзов храст. Изберете чист бъз от чисто място, след което прегледайте цветовете бъз дали нямат буболечки.
- След като ги подберете и откъснете, ги измийте внимателно и ги отцедете от водата.
- Изцеждате сока на лимоните.
- В голяма тенджера изсипвате захарта и добавяте 5 литра вода, разбърквате докато се разтопи захарта. Ако обичате по-сладки напитки може да увеличите количеството захара с още един килограм.
- Добавяте лимоновия сок и цветовете бъз и затваряте тенджерата.
- Оставяте сока от бъз да престои минимум 24 часа, може и повече. Разбърквайте от време на време, най-добре с дървена лъжица. След това прецедете сока. Сокът от бъз е готов за разреждане!
- По желание: За по-дълго съхранение може да добавите 2 чаени лъжици лимонена киселина към прецедения сок и да стерилизирате бутилките за 5-10 минути.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква