Продукти:
- 2 средно големи глави карфиол
- 1 с.л. рас ел ханут
- 1 с.л. куркума
- 80 мл рапично олио
- 2 ч.л. сол
- 3 с.л. вода
- 100 г зърна нар
- 100 г бланширана белена бакла
- 2 люти зелени чушки
- 50 г саламурено сирене
- 30 г зелени маслини без костилка
- 20 г мариновани сушени домати
- 1 консервиран лимон
За дресинга:
- 150 г кисело мляко
- 1 с.л. паста хариса
- 1 с.л. нарязани листа мента
- 1/2 лимон, сок
- 60 г кедрови ядки
Начин на приготвяне:
1. Накъсайте карфиола на розички и ги подредете в тавичка. Поръсеете със смес от подправки Рас ел ханут, куркума, сол, вода и олио. Разбъркайте много добре, за да полепнат подправките по всяка розичка карфиол.
2. Поставете розичките карфиол върху силно загрята скара и ги изпечете от всички страни, за около 10 минути. След това нарежете розичките на по-малки парченца.
3. В купа сипете сушените домати, зелените маслини, баклата, 2/3 от нарязаните на тънки кръгчета люти чушки и 2/3 от зърната нар. Натрошете сиренето, добавете нарязания на ситно консервиран солен лимон. Добавете печения на скара карфиол.
4. За дресинга в купичка смесете киселото мляко, пастата хариса, лимоновия сок и нарязаните листа мента и разбъркайте.
5. Поръсете салатата с дресинга. Върху него поръсете останалите люти чушки и зърна нар. Накрая поръсете с предварително запечени в сухи тиган кедрови ядки.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква