Тази рецепта е идеалното решение за бърза, лесна и задравословна вечеря.
Необходими продукти:
- сьомга - 600 г филе с кожа (цяло или на порции)
- зехтин - 40 мл
- лимонов сок - 30 мл
- мед - 15 г
- чесън - 2 скилидки
- горчица - 20 г
- бадеми - 20 - 25 г сурови, белени
- магданоз - 2 стръка
- хляб - 50 г от предния ден, по - сух
- сол - 1 ч.л. или на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете филето от сьомга от костички и го посолете леко. Счукайте чесъна и смесете със зехтина, горчицата, меда, лимоновия сок и щипка сол.
Разбъркайте добре и с тази смес намажете обилно рибата, която предварително сте поставили в намазнена тава с кожата надолу.
В блендер пуснете да се смелят бадемите с хляба и стръковете магданоз.
Разпределете тази смес върху сьомгата и притиснете с обратната страна на лъжица, за да се образува плътен слой - коричка.
Печете сьомгата на фурна на 200 градуса в предварително загрята печка за 20-25 минути или до златист загар.
Ако сте оставили филето цяло и то е по-дебело, е възможно да изиска малко по-дълго печене.
Разкошната сьомгата на фурна с хрупкава коричка поднесете топла с чаша хубаво бяло вино.
Добър апети!
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква