Отвратително грозни кампании за събиране на средства за болни деца са залели социалните мрежи. За това сигнализираха читатели на TrafficNews, които са се подвели и са „дарили” пари на измамниците.

Кампаниите атакуват потребителите във фейсбук със спонсорирани публикации, които водят към фейсбук страници като „Алекс - Винаги силен”, София - тя трябва да живее” и други подобни. Страниците са налични и на чужди езици и явно заливат потребители от цял свят.

Щом влезем в страницата в социалната мрежа се натъкваме на множество снимки и видеоклипове на тъжни деца, повечето правени в болнични заведения, придружени със сърцераздирателни текстове от родители, които са изпаднали в безизходица. Текстовете естествено са превеждани с google translate, като са с идентично съдържания и на другите езици. Под всяка снимка има и линк към мнима платформа, където можем да дарим парични средства. В коментари откриваме, че самата платформа е доста „съмнителна” и начислява и допълнителни съмнителни такси.

Под всяка снимка има множество коментари на състрадателни хора, които даряват парични средства, но щом някой напише, че става въпрос за измама, моментално бива блокиран от администраторите, а коментарът му – изтрит.

От TrafficNews съветваме хората да проверяват достоверността на подобни кампании, за да не попадат в измамни схеми, а парите им вместо за добра кауза да отиват в ръцете на безскрупулни измамници.

Част от текстовете от кампаниите:

Част от снимките на болни деца: