„Много мили и разбрани женици”- с тези думи търговци от пловдивските села описаха двете инспекторки от БАБХ, които бяха спипани с подкуп.

Припомняме, че двете жени бяха арестувани в понеделник. Веднага след това са направили пълни самопризнания. Те са взимали подкупи от търговски обекти – между 50 и 100 лева. Освен това срещу тях има повдигнато и второ обвинение.  Инспекторките са освободени с мярка за неотклонение „Парична гаранция”. 

Арести край Пловдив! Инспектори на БАБХ изнудват търговски обекти, искали между 50 и 100 леваСхемата на двете жени действала от началото на годината

От януари до май тази година двете жени са  взели подкупи общо 10 пъти от различни хранителни обекти в селата в Белозем, Чоба и Тюркмен. Наш репортер успя да разговаря с един от потърпевшите. Самоличността му ще бъде запазена в тайна, тъй като разследването срещу инспекторките продължава.

Магазинчето се намира в едно от селата от Община Брезово. Капацитетът на обекта е малък, но имало от всичко за всеки.

„Тъй като съм малък обект, от мен искаха само по 50 лева за всяка - общо 100.. Всичко започна през януари. Инспекторките дойдоха на проверка. Констатираха нарушение, но ми заявиха, че ако си платя ще си затворят очите. Така и при другите колеги в селото. Стана им традиция. Поне веднъж в месеца се отбиваха. Не беше нужно дори да разговаряме с тях – даваме парите, те си отиват и актове няма. Бяха много любезни и разбрани. Когато нямам оборот ми казваха да не се притеснявам, следващия път ще дам за предходната проверка”, разказва собственикът на магазин. Търговецът добави, че за разлика от него, дамите прибирали по 100 лева от големите магазини. Така до един ден, в който колегите му решили да подадат сигнал в полицията.

„На хората им преля чашата. Всеки месец по 100 лева на човек. Не мога да кажа със сигурност, но колегите са записали на видео предаването на подкупа и са дали кадрите на служителите на МВР”, допълва търговецът.

По данни на Окръжна прокуратура – Пловдив, двете дами са изнудвали собствениците на магазини в трите села Белозем, Чоба и Тюркмен. По думите на потърпевши обаче, инспекторките са „жънали” из целите общини Брезово и Раковски.

„Правеха по 1500-2000 лева на обиколка. Това са повече от 10 населени места”, казват магазинерите в едно от селата.

Жените на 57 и 34 години са привлечени и по друго престъпление. Инспекторките на БАБХ, по време на проверките си, са открили, че шест търговско обекта са без така наречена Система за самоконтрол. Отново без да пишат актове на фирмите, те са насочвали собствениците към тяхна приятелка, която срещу заплащане е изготвяла документите – „Система за управление и безопасността на храните”.

Въпросната трета жена е взела от шестте дружества различни суми, като парите са били делени на три. Така инспекторките са се „облажили” и с още 1600 лева.

Двете инспекторки в присъствието на своите защитници, са признали изцяло извършването на престъпната дейност, в която са обвинени. Всички изнудвани от тях лица, са били разпитани пред съдия.

Спрямо  всяка една от жените е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лв.

По-тежкото предвидено от закона наказание измежду тези за престъпленията, в които дамите са обвинени, е лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години, глоба до 25 000 лв., конфискация на част или цялото имущество на виновния и лишаване от права.