Известният плодивски дилър Здравец Колев, известен с прякора Македонеца, е един от задържаните при наркоакцията, проведена вчера от полицията в Пловдив, научи TrafficNews. 9 души бяха арестувани при операцията срещу наркоразпространението под ръководството на Окръжна прокуратура. 

Както TrafficNews съобщи  , арестите започнаха на улица „Лев Толстой”, където белезниците щракнаха на  двама пловдивчани. При обиска на аудито, с което са се придвижвали мъжете,  са открити забранени вещества.  Единият от арестуваните е Йордан Петров, известен като Даньо Дебелия. У него е открита доза кокаин. 

Последвали са още седем ареста на територията на Пловдив. Във всички задържани са били открити наркотични вещества, основно - кокаин, хероин и марихуана. Образувано е досъдебно производство. 

Даньо Дебелия и приятелят му, арестувани пред заведението за бързо хранене "Болоня" , минути преди това били купили кокаин от Македонеца. Здравец Колев е с дебело криминално досие, лежал е в затвора за разпространение на наркотици. Често може да бъде забелязан в пловдивските нощни клубове, където са и голяма част от клиентите му. 

Дебелия също е сред познайниците на пловдивската Криминална полиция. Той започва кариерата още при покойния Николай Попов - Мартеницата.  "Кариерата" на Мартеницата обаче е прекъснато от наемен убиец. Най- младият футболен президент на "Локомотив Пловдив" е разстрелян пред дома си в София на 1 март 2013 година. Торбата бе арестуван преди месец с половин килограм амфетамини при операция на полицията в Кършияка.

Йордан Петров е сред арестуваните и при операцията "Шок 2" през 2012 година. При мащабната международна акция бяха задържани 48 българи, които по онова време се занимаваха с източване на кредитни карти. За всеки един от тях бе издадена европейска заповед за арест от съдия в италианския град Л‘Акуила за участие в трансгранична организирана престъпна група с разклонение в редица европейски и други държави с цел незаконно изработване, транспортиране, поставяне и управление на устройства „скимер”, с които са записвани кодове на кредитни разплащателни карти, след което са изработвани фалшиви карти и са теглени пари, както в европейски, така и в други държави.

През декември 2012 пловдивският окръжен съд допусна предаването на Стоил Плачков, Иван Плачков, Десислава Демирова, Николай Сотиров и Йордан Петров на компетентните съдебни власти на Репубика Италия с цел осъществяване на наказателно преследване спрямо тях.

След като е разпитан в Италия,  Петров се връща в България. Във фейсбук профила си се представя за управител на фирма Вавилон билд, специализирана в строежа на еднофамилни и двуфамилни къщи и всякакви видове строително монтажни дейности. 

Предстои прокуратурата да прецени какви мерки за неотклонение да бъдат наложени на задържаните. 

9 души са арестувани при операцията в Пловдив срещу наркоразпространениетоВ дилърите са открити кокаин, хероин и марихуана