Подсъдимият за убийството в Борсовата градина Йоан Матев е наръгал Георги Игнатов, за да му вземе джобните пари. Изборът на жертвата е станал напълно случайно. Това стана ясно от думите пред съда на криминалния психолог Мария Раданова, която е разпитвала по-малкия брат на Йоан - Марсел.

„Става въпрос за пари“, били буквалните думи на Марсел  по повод трагичния инцидент от 2 юни 2015 г.

Пред него батко му признал, че "видял някакво случайно момче, искал да му вземе парите и случайно го намушкал с нож".

Случаят с убийството започна да се разплита, след като съученичка на Йоан - Стефания, се свързва във фейсбук с момче от кръга на убития Георги - Константин Малчев. На срещата със Стефания отиват освен Константин и Лора Крашевска - гаджето на убития тийнейджър.

Именно показанията на по-малкия брат Матев обаче дават тласък на разследването и водят до задържането на Йоан, 18 месеца след престъплението.

След като направи признанията и дори разказа къде е хвърлен ножа от убийството, Марсел на старта на същинското дело в СГС отказа да дава показания срещу брат си. Той не е разпитван пред съдия по-рано, и така показанията му "увисват" от процесуална гледна точка.

По намерения нож пък не бяха открити дактилоскопски или следи от ДНК след дългия престой в шахтата.

По време на днешното заседание на съда Раданова бе нападана от защитата, че като служител на МВР е участвала в нерегламентирана дейност, че не разбира законите, а най-накрая - и че лъже. Адвокатката на Матев Стоянка Тодорова-Маркова и майка му (която също е защитник) я питаха включително неща като - кой й е осигурил снимката на "бягащото момче" в Борисовата градина, с която МВР издирваше по цялата страна информация и дори я праща в чужбина за подобряване.

Раданова разказа пред съда, че е водила т. нар. следтестова беседа с Марсел в рамките на полиграфското изследване. То се състои от предтестова беседа, тест с уреда полиграф и - ако резултатите са в дадена насока за съпричастност към престъпление - какъвто бил случаят - се води беседа след теста.

Именно тогава Марсел й разказал, че по обяд с брат си били на тренировки, но той излязъл да се разходи. После му споделил, "че е направил някаква глупост... че е намушкал някакво момче в Борисовата градина... че момчето е било случайно."

После му признал къде е ножът в най-близката шахта, която е била до пейката. Малкият брат казал още откъде са купили ножа - от случаен човек от ромски произход година по-рано, докато разхождали кучето в Кокаляне.

Освен това в отречените вече показания на Марсел, той описва с детайли намереното хладно оръжие - острие около 12-13 см, пластмасова дръжка.


Както и разказал, че Йоан след случая се явил с други дрехи - онези бил хвърлил в района на мол "България".

Психоложката питала по-малкия брат, показвайки му популярната снимка: това той ли е или Йоан.

"След кратък размисъл каза, че е брат му... И в коридора ми казаха, че Марсел иска да се върна обратно в стаята и иска да ми разкаже още неща. И аз се върнах и той ми каза и други неща вече", каза днес психоложката, чиито разговор с непълнолетния ученик продължил над 2 часа.

На днешното заседание майката на Йоан Сребра Матева поиска отвод на двамата прокурори, след като на миналото съдебно заседание синът й направи същото. Съдът не го уважи.

По-късно през деня защитата отново ще иска и освобождаване на Матев от ареста, където той пребивава неизменно от февруари 2017 г.