Върховния касационен съд потвърди 20-годишната присъда от Апелативен съд -Пловдив на Никола Добревски, който заля сина си Иван с бензин и го запали.

Никола, известен като Кольо Фичето и сина му живеели със семействата си в общ имот в село Отец Кирилово. В имота имало две построени къщи. По-малката обитавали обвиняемият и неговата съпруга, а в другата живеел сина му.  Никола  системно се напивал, ставал агресивен и правел скандали със семейството си.

На 27 декември 2016 г. вечерта, Никола ударил половинка ракия. Той започнал да се заяжда със съпругата си, защото бил разбрал, че синът им взел 10 лева назаем от жител на селото. Взел бутилка с бензин  и заявил, че ще отиде да запали автомобила на сина си. В това време  Иван влязъл в къщата на родителите си, при което обвиняемият започнал да му се кара за взетия заем. Младият мъж обяснил, че заемът е негов и ще си го върне.

Бащата се подразнил от отговора, вдигнал бутилката и изсипал върху главата на сина си бензина, който се стекъл по дрехите му, след което ги запалил. Дрехите пламнали и огънят обхванал тялото на Иван. Той получил изгаряния по главата, лицето, шията, гърдите, гърба и двете ръце.

Майката на Иван се опитала да му помогне, като го поляла с вода и срязала част от горящите дрехи. На място пристигнал екип на Спешна помощ, който откарал пострадалия в болница, където въпреки проведеното интензивно лечение, той починал на 26 февруари 2017 г. от причинените травми.

Върховният касационен съд се е произнесъл, че Апелативният съд е установил подробно начина, по който е възникнал пожара, в резултат на който пострадалият е получил термичните травми, довели до смъртта му.

Жената на Кольо Фичето, който запали сина си, на съд за източване на банкови картиВеличка изпразнила картите на работодателя си