Вещи лица си направиха отвод по делото срещу бившия полицай, убил баба си в Пловдив

Ако бъде признат за виновен Иван Дачев може да лежи в затвора доживот

05.08.2024 14:00 4021 0
Вещи лица си направиха отвод по делото срещу бившия полицай, убил баба си в Пловдив

Вещи лица си направиха отвод по делото срещу бившия полицай и виден протестър Иван Дачев, който е подсъдим за убийството на 95-годишната си баба. Възрастната жена почина в болница в края на 2022 г., след като беше брутално пребита от внука си.

Възложената седморна съдебно медицинска експертиза трябваше да бъде готово още преди 2 месеца, но това не се случи, което наложи и отлагане на делото през юни. Сега специалистите са решили, че не могат да се справят по компетенция и си правят отвод, което допълнително забавя процеса. За следващото заседание на 3 октомври, съдът назначи нови експерти, които да се включат в изготвянето на заключенията.

Делото срещу Дачев преминава по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица, след като бившият полицай отказа да се признае за виновен по обвиненията за умишлено убийство извършено с особена жестокост. Възрастната жена е живяла в един апартамент с Иван Дачев, който е син на бившия кмет на община "Марица" Запрян Дачев.

Забавена експертиза провали делото срещу бившия полицай Иван ДачевТой е подсъдим за умишлено убийство извършено с особена жестокост

Според обвинителния акт внукът пиел системно и играел хазарт. По делото се казва, че бившият полицай проявявал системна агресия към баба си, която първоначално била в сферата на вербални нападки и обиди. На 13 декември 2022 г. вечерта той се прибрал, отново пиян. Влязъл в стаята на баба си и между тях възникнал скандал. Започнал да я налага по главата, а след това я оставил безпомощна. На следващата сутрин, бабата била намерена от жената, която полагала грижи за нея. 

Иван Дачев не бил посягал на баба си преди да я пребие до смърт, алкохолът го правел друг човекГалина Дачева, сестра на бившия полицай, отказа да свидетелства

По делото остава да бъде разпитана още една свидетелка - Веселина Чаушан, която днес също не присъства в съдебната зала. Самият Дачев също ще даде обяснения, но това ще се случи след като бъдат разпитани Чаушан и вещите лица.

Припомняме, че първоначалното обвинение срещу Иван Дачев бе за нанасяне на средна телесна повреда, но в последствие беше преквалифицирано в умишлено убийство, извършено с особена жестокост. Ако бъде признат за виновен, бившият полицай може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Липсващ адвокат отложи делото срещу Иван Дачев, който преби до смърт баба си

Иван Дачев, пребил до смърт 95-годишната си баба, остава в ареста

Бившият полицай и виден протестър Иван Дачев не призна за убийството на собствената си баба

Почина бабата, пребита от внука си - преквалифицират престъплението

Пловдивчанинът, пребил до смърт собствената си баба- кметски син, бивш полицай и протестър

Изпрати новина