В операцията на ГД БОП, проведена вчера в офисите на кабелна телевизия DCC, за която TrafficNews съобщи първи, са участвали и представители на Европол, съобщават от пресцентъра на МВР.  Реализацията е в рамките на досъдебно производство, образувано през 2020 г. за извършено престъпление по чл. 172а от НК, под ръководството на Районна прокуратура–Пловдив. Акцията е проведена от служители от дирекция „Киберпрестъпност“, от секторите БОП в Пловдив и Варна и с участието на представители на Европол.

В резултат на предприетите действия е пресечено предоставянето на незаконна кабелна телевизия от доставчик на интернет услуги, осъществяващ дейността си на територията на Пловдивска област и във Варна. Според събраните доказателства кабелният оператор е препредавал повече от три години до крайните си клиенти телевизионни програми без необходимото по закон съгласие на правоносителите и без да уведоми за тази си дейност контролните държавни органи, както изисква законът. Предмет на доказване е също системното нарушаване от оператора на правата върху обекти на авторското и сродните му права. Иззети са документи и дигитални устройства, чрез които се е осъществявало незаконното препредаване.

Операцията е проведена в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминални заплахи (EMPACT). България, в частност ГДБОП, ръководи приоритетната дейност по борба и разрушаване на престъпни мрежи и престъпни дейности на индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост, съобщават от министерството. 

Както TrafficNews съобщи, компанията DC Corporation е наследник на кабеларка "Цифрова кабелна корпорация“ (DCC). Повече от 10 години бившите съсобственици на компанията Иван Гологанов и Красимир Кирев воюваха за дялове от компанията. Войната включваше не само десетки дела в съда, но и истински военни действия - рязане на кабели, саботажи, оставяне на хиляди абонати без телевизия и интернет, палежи. 

Кабелният оператор DCC започва дейността си в Пловдив преди 20 години със сливането на „АТВ САТ“ - собственост на Гологанов, и „ТВ САТ КОМ“ на Кирев. Задругата се разпада през април 2010 г., когато на общо събрание на дружеството Кирев обвинява Гологанов, че е извършвал злоупотреби с фирмено имущество и заради това го изключва от съдружието. Гологанов отвръща с искова молба в съда, но докато трае делото (което той губи на първа инстанция), става ясно, че Кирев му е подложил динена кора, още докато са били партньори. Оказва се, че всички строителни разрешения за изграждане на мрежата по райони в Пловдив са издадени на „ТВ САТ КОМ”, а DCC се явявала неин наемател.

След серия срязани оптични кабели, опити за незаконно отнемане на кабелната мрежа, на 21 февруари 2011 г. магистратите в Пловдивски районен съд отсъждат в полза на Кирев и му издават изпълнителен лист за въвод във владение на мрежата. И понеже ролята на жертва не се харесва на Гологанов, той решава да действа извън закона. 

В крайна сметка битката за надмощие в DCC доведе до масов отлив на абонати на кабеларката, а войната приключи с подялба на фирмата. Преди две години Красимир Кирев почина от инфаркт.  Практиките извън рамките на закона обаче очевидно са останали.

Гологанов не плаща авторски права на телевизионните канали, което му позволява да продава пакети на конкурентни цени. Също така голяма част от кабелната мрежа на компанията е положена незаконно, без за това да има разрешение от компетентните органи. 

Вчера абонатите на компанията останаха без телевизия. Снощи сигналът е бил възстановен.  

Според DCC: Прокуратурата и ГД БОП са конкуренти на кабеларкатаРаботим по отстраняване на проблема в най-кратки срокове" гласи отговорът, изпращан при запитване от недоволните абонати