Пловдивският окръжен съд отказа да измени мярката за неотклонение „задържане под стража"“, взета по отношение на Кирил Рашков. Срещу него са повдигнати 3 обвинения.

На 10.07.2014 г. без знанието и разрешението на митниците е пренесъл през границата на страната - ГКПП „Капитан Андреево” силно действащо отровно вещество – 501 г. живак, поставено под разрешителен режим и забранено за износ съгласно Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и Закона за опазване на околната среда.

Съпругата на Кирил Рашков - Костадинска Рашкова се жалваше пред съда, предаре репортер на TrafficNews.bg. 

"Мъжът ми е много зле, болен е и в ареста не получава нужното лечение за диабета си. Той се чувства много зле. Пристеснена съм за него", коментира Костадинка пред TrafficNews.bg.

"Антиките, които намериха не са на мъжа ми, те са на свекър ми. Цялото наследство, което имеме е от него", коментира още жената на Цар Киро. 

По думите на адвоката му, Кирил Рашков е ходил в неделя на преглед при доктора в ареста. Той установил, че здравословното му състояние не е добро. Кръвната му захар отчела 18. Искат назначаване на съдебно-медицинска експертиза, за да се докаже, че Кирил Рашков е с влошено здраве. 

Съдът обаче не уважи молбата и я представи като неоснователна. Експертизата няма да бъде назначена, тъй като няма доказателства за липсва на лечение.

 На 10.07.2014 г. е държал силно действащо отровно вещество – 501 г. живак, поставено под разрешителен режим. На 10.07.2014 г. в гр. Пловдив е държал археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – бронзови и сребърни монети.

Съдът намери, че не са налице новопостъпили обстоятелства, за да бъде изменена най – тежката мярка за неотклонение спрямо него. Той е обвинен в тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянията, в които е обвинен.

Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка. Действително лицето страда от множество заболявания, които са хронични, но съдът е преценил, че при спазване на определен режим не препятстват пребиваването на Рашков в ареста. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

TrafficNews.bg