Трима от задържаните от престъпната схема за пренабиване на автомобилни идентификационни номера, бяха доведени под стража в Районен съд, където ще се гледат мерките им за неотклонение. 

Районна прокуратура поиска постоянен арест за организатора на схемата 54-годишният Даниел Цолов (с червената тениска), съпругата му 53-годишната Даниела Цолова, защитавани от адвокат Бозов и 71-годишният Ивайло Василев, защитаван от адвоакт Красимир Елдъров. Те са привлечени като обвиняеми по чл. 345 А от НК. 

 Адвокатите на задържаните са поискали два часа да се запознаят с материалите по делото, което се състои от 7 тома.

Срещу обвиняемите са повдигнати обвинения за укривателство в големи размери, за заличаване на идентификационни номера на МПС и създаването на "фалшиви самоличности“ на автомобили, обект на престъпление, включително и в други държави.

На 25 август , при мащабна операция на полицията са задържани пет лица, всяко от което е имало различно участие в престъпната схема. Началото на разследването е поставено през 2022 година, когато е задържан луксозен автомобил "Ауди А6" със заличени оригинални идентификационни номера и пренабити нови, предаде репортер на TrafficNews.

Той е открит в дома на един от обвиняемите в село Марково. След този случай, полицията разплита цялата схема, като установява лицата, които са замесени. Оказва се, че съпругата на единия от обвиняемите е получавала поръчки от различни лица за подмяна на номерата срещу сумата от 6000 лева. Другият обвиняем, най-активният, е имал подизпълнители - гравьор, а също и лице, което е изготвяло документацията за регистриране с невярно съдържание. Задържано е и лицето, което е отдало помещение за тази престъпна дейност.

Групата е действала изключително конспиративно. На практика никой не е имал достъп до основния заподозрян. Свързването с него е ставало през съпругата му”, обясни говорителят на районната прокуратура Атанас Илиев. 54-годишният тартор бил разделил всички задачи на различни лица - един подготвял плаките с новите номера на рами, друг оправял документите за регистрация на колите в КАТ. Той нямал дори собствена база, където да сменя номерата, а друг човек му осигурил помещение.

Аз се включих по късно в работата, но ми прави впечатление, че колегите през месеците са свършили много добра работа. Имаме задържане на лице в момент на извършване на престъплението, а това е може би е единственият начин за доказването му. Непосредствено преди 25-ти август бе придобита информация, че един от замесените предприемат действия по нова интервенция. Така са осъществени арести в момент на действие.

“Бяха извършени претърсвания на общо 5 адреса - в Пловдив, Марково и София. На един от тях са открити множество бланки за изготвяне на регистрация на автомобилите," обясни директорът на Пловдивската полиция старши комисар Георги Чергов. Основният заподозрян е арестуван във врачанското село Алтимир.

Един от обвинените Цветан Петров е с “парична гаранция” в размер от 10 000 лв. 

Обратно в 90-те! Престъпна група пренабива номера на крадени коли срещу 6 хиляди леваПетима са задържани при акция на пловдивските полиция и прокуратура