Александър Димитров, който пиян и дрогиран уби таксиметров водач на моста на Адат, отново застава пред съда. Делото срещу младия мъж продължава с разпит на свидетели.

Припомняме, че Димитров се сдоби с обвинение, след като пиян и надрусан причини катастрофа със смъртен случай на кръстовището на бул. "6-ти септември" и моста на Адата. Инцидентът стана около 3:45 часа сутринта на 3-ти август 2019 година, а жертвата бе 60-годишен водач на таксиметров автомобил. БМВ-то, управлявано от 23-годишния Александър, не спряло на знак „Стоп“.

Според държавното обвинение Александър и собстеникът на автомобила били на годеж в квартал "Столипиново", където младежът употребил алкохол и кокаин. Малко след полунощ обаче завалял дъжд, поради което двамата приятели продължили да пият в автомобила. Решили да отидат на бар. Тъй като не се чувствал адекватен, за да шофира, аверът на Димитров му отстъпил шофьорското място. Когато настъпила катастрофата, БМВ-то се движило със 101 км./ч.

Пияният и дрогиран пловдивчанин, убил таксиметров шофьор в Пловдив, не признава вина! "Убиец" отекна в съдебна зала

По време на заседанието днес, двама свидетели разказаха, че Александър е отичал да е шофирал, а вината му бил поета от спътника му. Служител на реда станал свидетел между младежите, в който се разбирали кой да каже, че е шофирал. Полицай Кирил Сиврийски е бил пръв на местопроизшествието. Той е бил от 14 години патрулен в Шесто районно.

„Онзи нощ на място заварихме смачканото такси и БМВ, забито в оградата на бившите турски гробища. Водачът на таксито бе в много тежко състояние, повикахме линейка и гражданска защита, тъй като човекът бе заклещен. До другата кола бяха две момчета. Единият заяви, че е водачът, а другият спътник. И двамата ги поех аз, докато чакам линейката. Колегата ми пое събралите се свидетели. Пристигна линейката, но пострадалият вече бе починал. Дойде екип на Пътна полиция. Аз бях през цялото време с двамата. В един момент ги качих в патрулката, за да направя справка. Тогава те започнаха да си говорят на техния си език. Коментираха кой да поеме вината. Аз от 14 години съм патрулен полицаи в Шесто районно и разбирам техния език. След това казах на колегите от КАТ какво съм чул. Единият реши да каже, че той е шофирал, тъй като има книжка и всичко ще се размине. В последствие дойдоха роднини на момчетата. Караха се. Близки на Щерьо коментираха, отново на турски, че имат пари и ще оправят нещата”, заяви в съдебното заседание полицай Сиврийски.

Защитата на Александър се усъмни в езиковите познания на униформения. Тогава самият Димитров му зададе въпрос, но на турски, а адвокат Йордан Давчев попита Сиврийски дали е разбрал. Въпросът обаче не бе допуснат.

Бившият вече служител на Шесто районно бе обстрелян с редица въпроси, а защитата констатираше противоречие след противоречие в показанията му.

Още един униформен потвърди, че първоначално Александър е отричал да е шофирам БМВ-то.

„Спътникът му – Щерьо заяви, че е управлявал цивилната кола. Свидетели на инцидента обаче бяха категорични, че водач е бил Александър. За това потвърди и колега от Шесто районно, който е чул момчетата да се уговарят за вината. Освен това, Александър имаше и типично шофьорска травма. При преглед от лекар бе констатирано нараняване на подмишницата на лявата ръка. Направихме тестове за алкохол и дрога на двамата. Тестовете бяха положителни за алкохол, при Александър и за наркотици”, заяви служител на Пътна полиция, обработвал инцидента.

За травмата на ръката потвърди и парамедикът, отзовал се на сигнала за катастрофа.

„Водачът на таксито беше починал. Другите две момчета бяха до БМВ-то. Превъзбудени и видимо без наранявания. Единият дойде за преглед. Оплакваше се от болки в лявата ръка – от китката към лакътя. Разбрах, че това е шофьорът на колата. Мога да кажа категорично, че имаше данни за алкохолно опиване. Докато го преглеждах обясних, че е необходима хоспитализация, тъй като на пръв поглед не мога да кажа колко сериозна е травмата му. Тогава се появи друг мъж, от ромски произход. Каза, че е брат му и заяви, че никъде няма да ходи и нищо няма да подписва. След това си размениха на техния си език няколко думи. Първоначално на мен ми говореше на немски. След това на чист български непознатият каза на шофьора : „Ще намеря добри адвокати. Няма да подписваш нищо, никъде няма да ходиш””, каза д-р Лиляна Асманова.

Със сълзи на очите в залата отново бе жената, с която починалият таксиметров водач е живял на семейни начела.  Илиева през цялото време бе с портрета на Димитър в ръка.

Пред магистратите тя заяви, че ден след инцидента е научила за смъртта на любимия й.

„Два дни го търсех по телефона, ходих до Първенец, но не открих Митко. На 4-ти синът му ми се обади и ми каза лошата новина. Той ми разказа какво се е случило. След погребението видях колата, беше шокираща гледка. Митко беше много добър човек, не заслужаваше това. Той имаше мечти и жажда за живот”, каза Илиева.

За невинността на Александър бе категорична и леля му, която също е била на мястото на инцидента.

„Обадиха ми се към 3:00 часа през нощта и казаха, че Александър е направил катастрофа. Отидох и ги заварих с Щерьо до колата. Попитах и двамата какво са търсили посред нощ тук. Александър мълчеше, а Щерьо каза: „ Отивахме към Мак Доналдс, аз карах колата”. Александът каза, че при удара Щерьо е паднал върху него и му е ударил ръката. Никой не го прегледа, не са го качвали в патрулките. Само аз бях от роднините му там. Дойде след мен дядото на Щерьо, който започна да му се кара. Чух го да казва „Как да ти намеря по това време кой да поеме вината”. Имаше само една патрулка и само един полицай на място”, каза Фатма Асенова.