Скандален запис между двама висши военни на практика може да преобърне делото срещу подсъдимия  бивш командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово ген. Димитър Шивиков. Днес във Военния съд в Пловдив защитникът на генерала – адвокат Иван Жерков, поиска към делото да се приложат СРС-та от друго дело. 

В него е записан разговор между двама мъже. Единият е офицер от спецслужбите към механизираната бригада, а другият вероятно е от висшето командване. Първият се оплаква, че генерал Шивиков им е попречил за нещо. „Шивика ни попречи”, казва офицерът от 61-ва бригада. В отговор другият мъж заявява: „Той за какво се мисли, ще го сготвиме и него. Ще го направиме на манджичка и ще го сипем в паничка”. Според адвокат Жерков „да сготвиш някого, означава да му направиш постановка”. Затова защитникът настоя записите, които са част от софийското дело на генерала, да бъдат приложени към доказателствата и в процеса в Пловдив.

Общо четирима военни от 61-ва стрямска бригада, една волнонаемна служителка и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов бяха повикани като свидетели по продължаващия процес срещу ген. Шивиков в Пловдив. Военните посрещнаха генерала, козирувайки. 

Генерал Димитър Шивиков е подсъдим в Пловдив по 13 обвинения. 13 кг замразена пъстърва, 11 кокошки, 6 петела и 18 патки, отглеждани неправомерно за лични нужди в танкодрума край Иганово, са записани в обвинителния акт срещу него. Едно от обвиненията срещу Шивиков е, че е ползвал войници да му работят в софийския апартамент. Той е подсъдим и за организиране на кетъринг в Клисура по време на чествания за Априлското въстание. Генералът накарал готвачки от поделението да режат мезета за тържеството, на което присъствали шефката на парламента Цецка Цачева и вицепрезидентът Маргарита Попова. Според военната прокуратура той е нарушил боеспособността на поделението, извеждайки готвачките извън него.

На старта на делото през февруари от Министерство на отбраната предявиха иск за 69 805 лева за нанесени щети.

TNS.bg