Апелативният съд в Пловдив ще разгледа от 10 часа днес мярката за неотклонение „задържане под стража” по отношение на изпълняващия длъжността кмет на Куклен Костадин Павлов и собственика на фирма за доставка на детски храни Надежда Минчева.
Срещу Павлов са повдигнати обвинения за извършено престъпление във връзка с провеждана от общината обществена поръчка за доставка на хранителни продукти на местната детска градина и „Домашен патронаж” - Куклен.
Оказва се, че на 10 юни тази година кметът Павлов е приел от Надежда Минчева, собственик на фирма за доставка на детски храни, сумата от 1200 лева, за да упражни влияние при вземане на решение в нейна полза.

„Това е дар, който не му принадлежи и е получен в качеството му на длъжностно лице – член на комисията за провеждане на обществената поръчка”, коментира пред TrafficNews.bg говорителят на Окръжна прокуратура – Пловдив Галина Андреева.

Наказанието, което се предвижда от закона, е до 6 години затвор. Оказва се, че Костадин Павлов е вторият кмет, замесен в аферата с детски храни. Точно преди един месец Апелативният съд отстрани от длъжност Райна Петрова като кмет на район „Централен” в Пловдив. Тя е обвинена в длъжностно престъпление, извършено във връзка с доставката на хранителни продукти в детските градини. Обвинението твърди, че кметицата е взела 4000 лева за консултантски услуги от фирмата доставчик и е отишла на почивка в Тайланд с ваучери на стойност 10 хиляди лева от същата фирма, собственост отново на Надежда Минчева. Според прокуратурата фирмата дистрибутор е доставяла развалена храна в градините и на цени, по-високи от пазарните.

По ирония на съдбата задържаният Костадин Павлов изпълняваше длъжността кмет на Куклен, защото предшественикът му Димитър Сотиров и заместник-кметът Иван Апостолов бяха отстранени от длъжност и обвинени в злоупотреби с обществено положение. Обвиненията засягат договорите за обществени поръчки, като едното от тях е за длъжностно присвояване в особено големи размери на стойност 100 000 лева.
Последното от общо 5-те обвинения срещу бившия кмет на Куклен е за безстопанственост, като щетите, нанесени на общината, са на стойност над 1 милион лева. Става дума за изграждане на канализация и допуснати множество нарушения, в резултат на което общината е била ощетена, съобщиха от прокуратурата. На зам.-кмета Иван Апостолов са повдигнати две обвинения за престъпления по служба във връзка с обществени поръчки.

TrafficNews.bg