6 привърженика на Локомотив Пловдив бяха осъдени днес на 52 дни задържане в структура на МВР и 6 години забрана за посещения на мачове, предаде репортер на TrafficNews.bg от районния съд в Пловдив. 4 фена, които имаха навършено пълнолетие бяха осъдени на по 10 дни в изтрезвителя и по 1 година да не посещават мачове. По 365 дни на футболни срещи няма да могат да ходят и двамата подсъдими, които нямат още навършени 18 години. Те ще лежат в структурата на МВР само по 6 денонощия.

Ето и как протече цялото дело:

Днес съдът в Пловдив гледа делото на арестуваните вчера фенове на Локо Пловдив:

Първи в залата бе привикан Георги Андонов на 18 години. Той нямаше възражения делото да се гледа днес. За Георги Андонов стана ясно, че не е подсъдим, но въпреки това на момчето бе предложено да си намери адвокат. За него съдията заяви, че се твърди, че в 18:00 часа като част от футболната агитка, грубо е нарушил обществения ред, като е хвърлял камъни и псувал, след това при намесата на полицията, се твърди, че с камъни е уцелил по каската полицай и сирена на полицейска кола. Георги отрече да е хвърлял камъни, като заяви, че при намесата на полицията се е оттеглил и бил задържан далеч от мястото на инцидента. Съда взе решение, че за конкретното дело има нужда от свидетел в лицето на полицай. Делото бе отложено за около час. При завръщането му един полицаи влезе в залата като свидетел.

Съдът поднови спряното преди час дело. Обвиняемият нямаше против полицаят да разкаже версията си. "Бях от частта, която ескортираше агитката на Берое. В един момент от една уличка излязоха около 40 фенове на Локомотив. Тръгнахме да ги отблъскваме. Разпознавам обвиняемото лице, като единият камък, който уцели мотора ми, бе хвърлен от него. Възможно е камъкът, който уцели мен да не е хвърлен някой от другите фенове. Лицето беше задържано в двора на ВСИ до плувния басейн, където отново хвърляха камъни по нас. Разпознах лицето при ареста по дрехите. Той е облечен и в момента с тях", заяви полицаят. Андонов заяви след показанията на полицая, че преди инцидента е бил на МакДоналдс и последвал група с фенове на Локо. Той отново заяви, че не е хвърлил нито един камък. Съдът наказа Георги със задържане за 10 денонощия и забрана да посещава спортни мероприятия за срок от 1 година.

Втори в залата бе призован Красимир Хаджийси на 16 години. Той също нямаше възражение делото да се гледа днес. Красимир се отказа от адвокат. Съдията разясни на Хаджийски, че е нарушил обществения ред като част от агитката на Локо Пд. Този фен също бе обвинен, че е хвърлил камък и е уцелил полицай по каската. Младежът обясни, че случайно се е озовал на мястото, отивайки на мача. Отрече да е хвърлял както камъни, така и други предмети. Той заяви, че група фенове на Локо са били нападнати от фенове на Берое. Той добави също, че когато полицаите са се намесили е побягнал, но е бил застигнат от униформен с мотор, който го е арестувал. Хаджийски заяви, че е бил арестуван чак до магазин Метро. До разпит бе допуснат свидетел, който е полицай и е присъствал на инцидента. Той разказа, че е бил на работа, когато около 16:50 е бил изпратен да ескортира агитката на Берое. Той заяви, че около 50-60 души фенове на Локомотив с маски и въоръжени с камъни и палки са нападнали агитката на Берое. След предупреждение от полицията, според свидетеля, агитката на пловдивчани е насочила гнева си към органите на реда. Полицаят заяви, че няколко пъти е бил замерян с камъни. "Едно от паветата видях, че го хвърли обвиняемия Красимир. Разпознах го след това по дрехите. След като дойде подкрепление започнахме да задържаме заподозрените. Красимир го разпознах по облеклото в група от четири човека, които засякохме в района на Метро. Красимир не оказа съпротива при ареста", твърдеше полицаят. Красимир заяви, че твърденията на полицая са "пълна лъжа". "Ако бях хвърлял павета щях да избягам, а не да се оставя да ме арестуват. Твърдя, че не съм виновен", заяви младежът. След кратко заседание съдът забрани на фена да посещава спортни мероприятия за една годината, както и постанови да прекара 6 денонощия в ареста. По закон решенията не подлежат на обжалване и влизат в сила веднага.

Трети в залата влезе Николай Лазаров. Той отрече да е хвърлял камъни, като заяви, че се е присъединил към групата фенове на Локомотив, тъй като е видял там негов приятел. Подсъдимият заяви, че няма против по делото му да бъде разпитан полицай. "Чухме в ефира, че на Менделеев наши колеги са атакувани от фенове на Локомотив. С още трима човека се насочихме към мястото, което се намираше пред централния вход на ВСИ. Там заварихме голяма група да бягат в посока стадион Локомотив. Когато пристигнахме нарушителят бе в групата, които отиваха в посока ВСИ. Видях го да мята нещо, след което се опита да се укрие в двор на една къща, но там го задържахме. Разпознах го по дрехите и татуировките", заяви полицаят. "В лице нямаше как да го видя. Проследих го 50 метра визуално до момента, в който го задържах", завърши полицаят. Обвиняемият заяви, че не се признава за виновен и че не е хвърлял камъни. Съдът реши да наложи на Николай 10 денонощия арест и забрана за 1 година да посещава мачове и други спортни мероприятия.

Четвърти в съда влезе Парашкев Митев на 17 години. Младежът отново бе обявен за псуване и хвърляне на камъни по агитката на Берое и полицията. Парашкев отхвърли обвиненията. Митев заяви, че е бил в горичката, където е отишъл по малка нужда, когато е видял група хора, които не познава, да тичат към него. Той побягнал, но бил застигнат от полицай с мотор и бил арестуван. Съдията призова поредния полицай за свидетел. В залата влезе полицаят свидетелствал по-рано срещу Георги Андонов. "Митев го запомних още на мястото на първият инцидент. Запомних го по дрехите и лицето. Той хвърляше камъни и псуваше. Аз го видях само на първия инцидент, където придружавахме агитката на Берое и те бяха нападнати от фенове на Локо Пд.". заяви служителят на реда. "Видях задържаният да хвърля камъни. Не успях да го задържа, но след това видях, че колега го е арестувал и закарал в Пето районно", завърши показанията си полицая. Подсъдимият се обърна към полицая и го попита: "Само аз ли бях с описаните от вас дрехи, а именно маратонки, долнище на анцуг и черна фланелка?" Полицаят отговори, че е сигурен, че е бил той, след което съдията отпрати свидетеля. Съдът постанови 6 денонощия задържане за Парашкев и 1 година забрана за посещения на спортни мероприятия.

Пети в залата влезе Юлиян Паралинков на 31 години. Съдията обвини и този запалянко в нарушение на обществения ред, псуване и хвърляне на камъни и други предмети по агитката на Берое и полицията. Подсъдимият отрече обвиненията и заяви, че е вървял към стадиона през ВСИ, когато е видял, че някакви хора тичат и той е започнал да тича с тях защото не е знаел какво се случва. След това задържаният заяви, че е бил арестуван на заведението до входа на стадион Локомотив. Като свидетел бе призован отново служител на реда, който заяви, че е получил сигнал за ексцесии. "Видях зад ВСИ да хвърлят по колегите камъни и да бягат. Опитаха се да се скатая в едното барче на стадиона. Обвиняемият и още един го разпознах да хвърля камъни и да псува. В тази суматоха обаче не мога да кажа точно какво крещеше. Разпознах го по лице и дрехи. В момента не мога да си спомня с какви дрехи беше, но съм сигурен, че е той. Разпознавам го по лицето", заяви полицаят. Съдът наложи задържане в структура на МВР за 10 дни и забрана за 1 година за посещаване на спортни мероприятия.

Шести в съда влезе Станимир Вълчев на 23 години. Задържаният бе обвинен в същите деяния. "Пиех бира когато видях някакви хора да тичат към мен. Арестуваха ме защото бях потен, а вън беше топло. Не съм хвърлял нито камъни, нито съм обиждал някой", заяви Вълчев.  Отново като свидетел влезе полицаят от първия обвиняем, който отново разказа цялата си версия. "Присъстващия в залата го видях с метална палка в ръката. По-късно го видях в двора на ВСИ, където бе без палката. При инцидента на кръстовището той хвърляше камъни по полицаите. Него го познавам, тъй като е редовен участник в инциденти. Разпознавам го по лицето. Друг път не е бил задържан", заяви служителят на реда. Обвиняемият поиска да попита полицая защо лъже, но съдията не допусна този въпрос. След напускането на полицая, младежът заяви, че единственото, което е носил в себе си е било едно кенче с бира. Съдът постанови задържане от 10 денонощия и забрана за 1 година да посещава спортни мероприятия.

Останалите четирима фенове ще бъдат съдени за едро хулиганство, разбра PlovdivDerby.com, като делата са насрочени за следващата седмица.