Петима са арестувани след ударна акция срещу незаконната търговия с антики. Операцията е под ръководството на Специализираната прокуратура. Сред задържаните са два иманяри и трима участие в организирана престъпна група за незаконно придобиване, държане и предлагане на предмети с белезите на културно-исторически ценности.

Петимата са задържани на 16 септември 2020 г. вечерта при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора и ръководството на прокурор и следователи от отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура в Свиленград, Харманли, Пловдив и София.

В жилища, тавански помещения и автомобили, ползвани от задържаните, са намерени и иззети над 1500 старинни монети, сред които и златна с висока стойност-Кизикен, стотици предмети с белези на културно-исторически ценности, които не са неидентифицирани и регистрирани по съответния ред. Иззети са също 2 металотърсача, единият от които за дълбочинно сканиране, както и 11 300 лв.

Сред незаконно държаните предмети личат пръстени, метални плочки с различни изображения и форма, също и артефакти, чийто вид, произход и историческа стойност предстои да установят експертите.

Към досъдебното производство на Специализираната прокуратура е присъединено дело на Районната прокуратура в Хасково от 2015 г. срещу един от задържаните. Тогава у него са намерени и иззети 751 старинни монети с различна големина и форма, както и 3 броя орнаменти, за които назначената експертиза доказва, че са с културно-историческа стойност.

С постановления на наблюдаващия прокурор тримата обвинени за участие в престъпна група са задържани за срок до 72 часа. Специализираната прокуратура ще внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На двамата обвинени за незаконно добиване на предмети с белезите на културно-исторически ценности (иманярство) са определени парични гаранции.