Окръжна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди проверка по случая с починалата 49-годишната Софка Шишманова, на която бе отказано да бъде хоспитализирана в 5 болници в града под тепетата. Информацията за случая бе огласена вчера. 

Днес държавното обвинение е образувало преписка по медийните материали. Наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив е възложил проверката по оповестения случай да бъде извършена от служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. 

Припомняме, че дъщерята на Шишманова разказа подробно за това как майка ѝ, която е с тежко придружаващо заболяване, се е почувствала зле. Тъй като е имала симптоми, подобни на тези при COVID-19, тя е била насочена от личния си лекар да бъде прегледана в Инфекциозна клиника, били са викани линейки, пренасочвана е от едно към друго медицинско заведение. 

От УМБАЛ "Св. Георги", където първо е била жената, обясниха, че не са имали свободно легло в инфекциозното отделение за хора със съмнение за коронавирус или вече болни и затова са обяснили на пациентката, че трябва да отиде в друга COVID болница. 

В крайна сметка, изходът е летален. Софка е починала в болница "Свети Пантелеймон", а според епикризата е имала двустранна вирусна пневмония. Дъщеря й е отказала аутопсия. Резултатът от PCR теста излиза три дни след смъртта й и е отрицателен.

Има ли нарушения по случая тепърва ще се изяснява. Срокът за приключването на проверката е 30-дневен.

Абсурд: Пловдивчанка почина, след като пет болници ѝ отказаха лечениеЖената е била със съмнение за коронавирус

УМБАЛ "Св. Георги" за починалата жена: Нямахме легла, насочихме я към прием в друга болницаЖената два пъти е била прегледана и насочена за хоспитализиране