Професор Василев, който бе хванат с подкуп в Университета по хранителни технологии в Пловдив, още днес ще получи присъда. Днес в съдебна зала прокуратурата и адвокатите пристъпиха към пледоарии.

Припомняме, че проф. Василев бе отстранен от длъжност през май 2017 година заради обвинения, че заедно с колегата му Николай Банков, са взели подкуп от 600 лева от студенти. Срещу сумата е писал две тройка на единия от студентите.

Обвиняеми като помагачи на професора са още двама мъже. Единият от тях, Димитър Димитров, е бивш възпитаник на висшето учебно заведение. В него са били открити 150 лева, които са били белязани.

Днес пръв пред председателя на съдебния състав застана представителят на държавното обвинение. Прокурор Марин Пелтеков поиска от съда тримата обвиняеми да бъдат признати за виновни. Според него има достатъчно доказателства, който говорят за вмененото им обвинение. Пелтеков поиска 1 година и 6 месеца условна присъда за професор Василев с 4 години изпитателен срок. Заедно с това едно общо наказание и за двете му повдигнати обвинения, държавното обвинение поиска и 1000 лева глоба. Що се касае за другите двама подсъдими, прокуратурата поиска по 1 година условно с 3 години изпитателен срок и парична санкция от 1000 лева.

Не на такова мнение бяха защитниците на Симеон Василев. Според адвокат Кръстьо Дуков от нито едно доказателство по делото не може да се направи извод за вина. Категорично не се говори за подкуп, тъй като пари у професора не са открити, както и данни, че е поискал такива. Адвокатът отново напомни на магистратите казуса с протоколите. Същите според него не са били генерирани в системата, а също така са подправени и то не от Василев.

"Къде е студентската книжка? Никой не знае. Част от студентите не са се явили и на устен изпит. Кой е оставил изпитната работа? Задачите - не са същите като на изпита, а други", посочи риторично Дуков.

След него думата бе дадена на адвокат Йордан Давчев.

"За да има обвинение за подкуп към едно лице, то трябва той да е поискал такъв и да му е бил даден. В случая няма разговори и срещи между студентите и професора, който да е казал, че иска пари. Няма и данни другите двама обвиняеми да са коментирали с Василев за взимане на пари. Втора предпоставка - взимане на подкуп. Ми къде са парите? Не са открити нито при претърсването на колата, на кабинета, нито в дома на Василев. Основният свидетел Боян Атанасов е младеж с противоречиви показания - променя казаното два пъти. Никакви доказателства за вина няма", заяви Давчев.

Той и колегата му Дуков поискаха оправдателна присъда спрямо професор Симеон Василев. За такъв съдебен акт призова и самият подсъдим Василев. Той не се призна за виновен, а точно обратното.

"Никога в кариерата си не съм искал и взимал подкуп. Имам съмнения за това, че съм вкаран в една постановка с цел да бъда отстранен. Аз съм жертва на постановка, но така и не успях да го докажа. Невинен съм", заяви професорът.

За оправдателна присъда призова и адвокат Давчев - младши. Той представлява Петко Колев, обвинен за съучастник. Той също се съгласи със становището на колегите си, а именно че липсват категорични доказателства за вина.

"Невинен съм" пък бяха единствените думи на Колев.

На края своята пледоарията си представи адвокат Гунев, защитник на Димитър Димитров. Според него клиентът му е бил лишен от основните му права на досъдебното производство.

"Димитров е бил разпитван без присъствието на адвокат и задържан без да знае по какви обвинения. Накаран е да признае някакви неща, които дори самият той не разбира. Не са му били представени и изложени правата му. Разпита му пред съдия е бил когато е бил задържан. Тогава не е имал адвокат - пак нарушаване на правата му", посочи Гунев.

Очаква се до края на деня съдът да реши каква ще бъде съдбата на професора.

Професорът, хванат с подкуп за тройката в УХТ, се оправдава пред съда: Имаше измама с изпитаВасилев заяви, че един от ключовете за кабинета му е бил загубен