С белезници доведоха днес от ареста в съдебна зала подсъдимите Стефан Модев и Петър Атанасов за разпоредителното заседание във връзка с обвиненията срещу двамата полицаи за крупна кражба на цигари за 300 000 лева.

В защита на Модев се явиха адвокатите Христо Ботев, Светлана Званчева и съпругата на полицаи - Любка Модева. Половинката на Атанасов - Елица също дойде като защитна страна, а от банката Петър бе представляван от адвокат Марияна Тодорова.

След 1 година и 2 месеца в ареста, най-накрая е внесен обвинителният акт срещу Стефан и Петър, които според прокуратурата в края на май 2017 двамата са нападнали Ерхан Хакков в склад на "Кукленско шосе", завързали са го с белезници и са взели цялата стока, която е била натоварена в буса му - 75 мастербокса контрабандни цигари на стойност близо 300 000 лева. Стоката била претоварена в буса на Борислав Борисов, който в следващите дни започнал да разпродава цигарите.

Защитата и на двете страни, самите подсъдими, представителя на обвинението Георги Пенев бяха единодушни по основния кръг въпроси, които се обсъждат в разпоредителното заседание. Те приеха, че няма основание за прекратяване на производството или допуснати отсраними процесуални нарушения, които да накърняват правата на двамата.

Никой от адвокатите не отправи искане за събиране на нови доказателства и се обединиха, че делото няма да се гледа по особени правила или при закрити врати.

Единственото, което поискаха адвокатите и на Модев, и на Атанасов, е измяна на мерките им от "задържане под стража" към по-лека. Защитниците базираха искането на факта, че вече е внесен обвинителен акт и не се намират в досъдебна фаза, както и на дългия период, който двамата полицаи са прекарали в ареста на затвора в Пловдив. 

"Делото бе върнато на прокуратурата за съществени процесуални нарушения, така че именно тяхна е вината за забавянето на влизането му в съда. Това и факта, че Модев е неосъждан с чисто криминално досие, има две деца, жена и постоянен адрес са достатъчно основание, мярката да бъде изменена на домашен арест", посочи защитата на Модев. 

Адв. Тодорова също поиска по-лека мярка за Петър Атанасов, като се солидизира изцяло с мотивите на колегите си и добави финансовите проблеми, които има семейството. 

"Имат кредити, а задържане от 1 година и 2 месеца в съда лишава клиента ми освен от свобода на предвижване, така и от правото да упражнява труд и да се грижи за семейството си", посочи тя. 

Прокурор Георги Пенев обаче бе категоричен, че обвинението не вижда причина за измяна на мерките от арест към по-лека. 

След така поставените искания съдебният състав се оттегли и след съвещанието си взе решение да не уважи искането на защитата. Стефан и Петър ще останат в ареста, а техните адвокати ще обжалват определението пред Апелативен съд. 

Припомняме, че и по време на взимането на мерките за неотклонение, Модев отново помоли за по-лека мярка, като посочи кредитие си, макар че ден преди да го задържат, той си е купил Порше Кайен. По думите на Модев, той все още не е отстранен официално от МВР, докато Петър Атанасов е дисциплинарно уволнен. 

Междувременно на днешното заседание не се яви нападнатият Ерхан Хакков, от който със сила са били отнети контрабадните цигари.

На 13 май е насрочено заседанието, на което ще бъдат разпитани първите четирима ключови свидетели по делото.