Пловдивският апелативен съд е изменил мярката за неотклонение на гръцки гражданин, издирван с Европейска заповед за арест. Той е пуснат под гаранция в размер 6 000 лв. 

Мъжът е бил издирван от гръцките власти за изпълнение на наложено му наказание 2 години и 6 месеца лишаване от свобода и за изпълнение на още две присъди, които обаче са погасени по давност. Наказанията са наложени от гръцки съд за престъпно издаване на чекове без покритие.

По отношение на беглеца е издадена и втора европейска заповед – за наказателно преследване за измама в особено големи размери. Мярката „задържане под стража“ спрямо него е била взета от Окръжен съд – Пловдив във връзка с втората заповед. Апелативните магистрати обаче преценили, че е изтекла давността на образуваното срещу него производство, тъй като в съда не били представени доказателства за обратното.

Съдът е съобразил и трайната трудова и лична обвързаност на исканото лице с България, добрите му характеристични данни, както и влошеното му здраве. Поради тези обстоятелства има малка вероятност той да се укрие, смятат магистратите. 

Заседанието се е провело чрез видеоконферентна връзка с ареста, където се намира обвиняемият.

Определението е окончателно.