Международен канал за фалшифицирано луксозно вино е бил разбит от Финансовата гвардия на Флоренция. Трафиът е бил за милиони евро, а медиите в Тоскана съобщават и за българска връзка в канала. Според тях фабриката за производството на дървени каси, тапи и хартия, в които се пакетирали бутилките, се намирала до Пловдив. В полицията в Пловдив, а и в МВР нямат информация за подобна връзка, а от тях не е търсено съдействие по линия на международното сътрудничество.  

Според публикациите обект на фалшификация са няколко бранда на елитна винарска изба, която се намира в района Болгери.

В свое прессъобщение Финансовата гвардия на Флоренция съобщи, че е издала заповеди за поставяне под домашен арест на двама души, жители на Милано, които били начело на трафика с фалшиво вино с етикета „ДОК Болгери Сасикая” от реколти 2010-2015 г. Виното било купувано в Сицилия, бутилките за него – в Турция, а производството на етикети, тапи, дървени каси, прозрачна хартия – в България. Етикетите на фалшивите бутилки възпроизвеждали перфектно холограмите и отличителните знаци на оригиналното вино, поради което позволявали на трафикантите да го продават в чужбина.

Според вестник ”Тирено” бутилките, произвеждани в Турция, се транспортирали до Пловдив. Оттам с различни пратки и натоварени на различни тирове, достигали до склад в провинция Милано.

По време на едногодишното си разследване италианските власти от град Емполи са запорирали до Милано 80 000 фалшифицирани етикета, бутилки, тапи, дървени каси. Те можело да се използват за 1100 каси вино „Сасикая 2015” с общо 6600 бутилки, чиито печалби на паара можело да достигнат 2 млн.евро. Благодарение на намесата на следователите била засечена доставката на 41 каси „Сасикая 2015”, които вече били подготвени за продажба. Според властите организацията била в състояние да пласира всеки месец по 700 каси вино, или 4200 бутилки, което означавало по 400 000 евро печалби месечно. Организацията разчитала на корейски, китайски и руски клиенти, които поръчали най-малко 1000 каси вино. Двамата италиански граждани, баща и син, които стоели начело на трафика, се грижели в склада за бутилирането на виното, опаковането и пакетирането на бутилките и касите и за поставянето на етикетите. В момента се разследват общо 11 души, свързани с трафика.

Началото на разследването датира от края на 2018 г., когато властите от град Пиза извършили проверки в бутилираща фирма в провинцията. След като било анализирано химическото съдържание на наливното вино, се оказало, че то е омесено с вода, към която били прибавени забранени съставки като захар от цвекло.

Болгари е сред дестинациите, които ценителите на виното не пропускат.  То се намира само на десетина километра от крайбрежието, между градовете Чечина и Сан Винченцо.  До него се стига по живописния път Viale dei Cipressi  (Кипарисовия път). Това е живописен, прав път, дълъг около 5 км, ограден с 2 000 вековни кипариси . Той свързва старият път  Виа Аврелия със селото. 

В края на пътя ни посреща изключително елегантния замък Болгери.

В района на Болгери и околностите му се произвеждат едни от най-добрите тоскански вина, известни в целия свят. Super Tuscan Sassicaia, произведен от Tenuta San Guido, е може би най-известният (и скъп) бранд.  тъй като се смята за едно от най-добрите италиански червени вина. Сред препоръчваните червени вина са Bolgheri Superiore, Bolgheri Rosso и Ornellaia, а сред белите вина Vermentino Bolgheri и Bolgheri Bianco.

2 000 вековни кипариса пазят пътя към "българско" село в ТосканаСредновековното селце Болгери е като излязло от книжка с приказки, там се произвеждат едни от най-прочутите вина в Италия