Трима мъже са били засечени от органите на реда, след като са нарушили карантината си.  Двама от тях били пловдивчани, завърнали се от Германия наскоро, а третият - английски гражданин. 

Мъжете, които се прибрали от Германия, кацнали на Летище София на 22-и и 20-и март. Още с пристигането си пловдивчаните, на възраст 47 и 36 години, получили предписания от РЗИ за задължителна 14-дневна карантина, която да прекарат на посочени от тях адреси в град Пловдив. 

Първият от тях бил забелязав на 27 март пред входа на блока, където живеел, да пуши цигара. Бил подаден сигнал в полицията. Днес на телефон 112 постъпил сигнал, че 36-годишният мъж, който също бил карантиниран в Пловдив, е излязъл от жилището си.  При извършена проверка полицейските служители го открили на около 300 метра от дома му, в паркиран лек автомобил заедно с друго лице, което не било под карантина. 

Вчера, при извършена полицейска проверка, било установено, че и 61-годишен английски гражданин, който трябвало да изпълнява задължителна 14-дневна карантина на адрес в гр. Пловдив, е напуснал жилището си. Той се намирал на около два метра от входа на блока, където посочил, че ще пребивава.  

И на тримата било разпоредено да спазват указанията на РЗИ. Образувани са досъдебни производства под наблюдението на Районна прокуратура. В момента там се водят общо седем производства за нарушаване на задължителната карантина. Те са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.

Припомняме, че наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.