Три пъти повече са загиналите при пожари в Пловдив и региона. Това каза пред репортери директорът на пловдивската пожарна – Георги Мангараков. Той представи равносметката за изминалата година, като подчерта, че 2019 година е белязана с три пъти повече произшествия, завършели с фатален край.

Само от началото на 2020 година на територията на Пловдив и областта са възникнали 38 пожара с материални щети и 206 без материални щети.

„Това са случаи на запалени треви, контейнери и дори комини в жилищни сгради. Апелът ми е към гражданите – спрете да си хвърляте  в контейнерите за смет горивни материали. Имаме 10 броя запалени оризища около Карлово и Белозем. Не може огнеборци да чистят комини, това си е ангажимент на хората”, каза Мангараков.

През 2019 година в дирекцията са постъпили 6909 сигнала за произшествия, което е с над 900 броя повече в сравнение на предходната година. От възникналите 3987 пожара, 712 са нанесли сериозни материални щети и 3275 са тези без засегнато имущество.

„През 2019 година, при инциденти са пострадали 10 души и 28 са загинали. Връщайки с 4 години назад, 2019 година е с най-много жертви. 2018 година те са 9”, заяви още директорът. Като причина за произшествията, той посочи, че на първо място това е неправилното и безопасно боравене с огън на закрито. Не са малко случаите с неизправност на ел.уредите.

6 хиляди декара иглолистна гора пък са изгорели в областта, както и 837 широколистна и 5 смесена гора. В същото време огнеборците са спасили 69 души, 21 животни , над 7000 декара гори и 9 хиляди посеви, 314 сгради и 134 МПС-та.

„Годината беше динамична, но благодарение на усилията на всички служители от пожарната в Пловдив, успяхме да се справим с всяка ситуация и овладеем сериозни пожари. През годината бяхме подкрепени и от доброволното формолирование  „Пловдив 112”, които се включваха в няколко сериозни инцидента. За напред ще продължаваме да работим заедно, като идеята е да се сформират още три такива в Садово, Асеновград и Лъки”, съобщи още Мангараков.