Шофьор, чиято книжка беше отнета за шофиране след употреба на амфетамин, се оказа с чиста кръвна проба без никакви следи от забранени субстанции

Мъжът кара БМВ-то си по бул. "Македония" на 13 декември 2020, когато е спрян за проверка от органите на реда. Униформените проверяват документите му и настояват да му бъде извършен тест за наркотици - DRUGCHECK. Полевият тест показва, че мъжът е употребил АМР (амфетамин). Наркотикът е класифициран като вещества с висока степен на риск. 

Прието е, че шофьорът е карал надрусан и в следствие на това му е съставен акт и са отнети книжката, талона на мъжа, както и документите за регистрация на автомобила му. Свалени са номерата на БМВ-то му, тъй като му е наложена ПАМ /принудителна административна мярка/ за прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство.

Автоконтрольорът му издава и талон за кръвно изследване, в който шофьорът записва, че "не приема" резултатите от теста. Той се явява в болница, където дава кръвна проба, която се изпраща във Военномедицинска академия за Съдебна химикотоксикологична /токсикохимична/ експертиза за наличието на дрога в организма му. 

Веднага, след като медицинското изследване е извършено, мъжът е арестуван. Той прекарва 24 часа в ареста, образувано е досъдебно производство. 

Над месеца мъжът стои без книжка, с висящо наказателно производство в съда и с кола "на трупчета". Той обаче е убеден в своята невинност, която в крайна сметка се доказва от експертизата. 

На 19 януари 2020 излиза съдебната експертиза, която сочи, че няма амфетамин или каквито и да е наркотични вещества в кръвта на мъжа. Поради това на 5 февруари делото срещу него е било прекратено. 

Набеденият шофьор подава жалба и срещу дерегистрацията на автомобила му, която е уважена от Административен съд - Пловдив на 2 март. Така близо 3 месеца, след като мъжът е заклеймен като "наркоман", той успява да се върне към нормалния си живот на пълноправен член на обществото

За съжаление обаче това не е първи случай с грешно показание на полети тест за наркотици. Припомняме, че напълно аналогичен е случаят на Йордан Майсторов, който 44 дни беше без книжка, без кола и дори остана без работа, тъй като е шофьор, заради неправилно показание на DRUGCHEK-а. Интересно е, че отново проблемът е възникнал с показания за наличието на амфетамин. 

Припомняме, че Майсторов бе направил проучване за причините, водещи до заклеймяването на някой като наркоман заради проблеми с тестовете за наркотици.

„През тези 43 дни четох много. Оказа се, че според американски проучвания 15% от драг чековете дават неверни резултати или съмнителни такива. Процедурата при такива като мен, когато не е ясен резултатът, е като при друсаните водачи. Без вина-виновен заради дупка в закона”, обясни тогава пред наш репортер Йордан Майсторов. 

Дали ще има ревизия в използваните тестове заради неточността на резултатите или ще се пристъпи към друг тип законова процедура, за да се намали негативното въздействие върху шофьори, попаднали в това положение, тепърва ще става ясно. 

Без вина-виновен! Пловдивчанин остана без работа и книжка след грешен тест за дрога, ще съди МВР43 дни Йордан чака кръвните изследвания, за да докаже невинността си

Прекратиха делото срещу пловдивчанина, стоял без книжка 44 дни, заради грешен тест за наркотициНаправената му проба на 8 декември сочила съмнителен резултат за употребени амфетамини

Снимките са илюстративни!