Всички дежурни екипи от ОДМВР и Районните управления в Пазарджи и региона работят активно по изпълнение и спазването на мерките разпоредени от Министерството на здравеопазването. Дежурни автопатрули от полицейски и младши-полицейски инспектори, служители на звената за опазване на обществения ред и „Пътна полиция” обхождат райони и квартали в повечето населени места в цялата област.

Там те разясняват на гражданите да спазват разпоредените мерки - да не се събират на едно място, да стоят в домовете си и да излизат навън ако имат наложителна причина, да използват лични предпазни средства, когато са навън. Едновременно с това се следи и за спазване на карантината от лицата, на която тя е наложена според изискванията на здравните власти.

Междувременно екипи на „Пътна полиция” обслужващи АМ „Тракия” съпровождат на групи чуждестранните товарни автомобили и съдействат за тяхното придвижване до границата със съседните региони. В централната градска част на Пазарджик патрулира и пеши патрул при отдел „Охранителна полиция” и следи за наличие на струпване на хора и спазването на обществения ред.

Към момента текат и много сериозни и щателни проверки на пазарджишкия квартал „Изток”. На място са 6 автопатрула на полицейския участък обслужващ квартала и техни колеги от РУ-Пазарджик. Два от екипите работят във вътрешността на квартала и разясняват на живеещите как да спазват на наложените здравни мерки. Други униформени извършват проверки на влизащите и излизащи от района граждани – пеш и с автомобили. По този начин се следи и за спазването на 14-днивната карантина на лица, прибрали се от рискови държави, включени в списъка на Министерството на здравеопазването.

Служители от ОДМВР и полицейските управления в Пазарджик, Пещера, Велинград, Септември и Панагюрище оказват съдействие на други държавни органи имащи отношения в дейностите по ограничаване на разпространение на короновирусната инфекция. Поддържа се постоянна връзка в областната и общинските администрации, РЗИ, ОДБХ, болничните заведения,  РДПБЗН.

От МВР-Пазарджик призовават:  

Уважаеми Дами и Господа, нека запазим спокойствие и разум, да сме отговорни и солидарни при преодоляване на житейските предизвикателства,  пред които всеки от нас е поставен !  Нека пазим живота и здравето най-вече на нашите възрастни родители и близки, да направим тези дни на изпитание по-леки за тях !