37-годишният мъж, подпалил кола във Велинград, остава окончателно в ареста. Това реши преди минути Апелативен съд - Пловдив. 

На 30 май 2021 година във Велинград той запалил БМВ, собственост на частна фирма на стойност 17 434 лева, като е имало опасност пожарът за се разрасне и върху други имоти – близка сграда, и са последвали значителни вреди. Подпалвачът бил във влошени отношения с шофьора на возилото заради неуредени финансови проблеми.

Апелативен съд – Пловдив анализира събраните до момента доказателства и прецени, че правилно Окръжен съд – Пазарджик е приел, че данните обезпечават извода, че подпалвачът е съпричастен към обвинението за палеж на автомобил. Има достатъчно гласни доказателства, че пострадалият е разпознал на записите от охранителни камери автомобила на обвиняемия, както и него самия. Намерените в дома на 37-годишния дрехи съвпадат с тези, с които е облечено заснетото от камерите лице.

С оглед съдебното минало на обвиняемия и неговите девет осъждания до сега, съдът прецени, че има реална опасност при по-лека мярка за неотклонение, той да извърши престъпление. За това отхвърли като неоснователна жалбата му да излезе под „домашен арест“ или друга  по-лека мярка за неотклонение.

Определението на Апелативния съд е окончателно. Разследването по случая е в активна фаза. За престъплението, в което е обвинен 37-годишният мъж, законът предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 г.