Мъж открадна самоличността на пловдивчанин и му натресе лизинг. Потърпевшият се оказал с нов телефон, но само по документи. Всичко започнало с една изгубена лична карта, намерена от недоброжелател.

През 2017 година пловдивчанин загубил личната си карта в квартал Кючук Париж. Той подал жалба в Първо районно, както и заявление за нов документ за самоличност. Междувременно обаче личната карта на пловдивчанина била намерена от мъж, многократно осъждан за дребни престъпления.

Вместо да върне документа, рецидивистът решил да я задържи, тъй като човекът от снимката и той си приличали. Така повече от година мъжът се представял с чуждата самоличност.

В края на 2018 година той се започнал с дама в социалните мрежи. Отново използвал чуждото име, като заявил, че е от Благоевград и е шофьор на камион. Взаимоотношенията помежду им се задълбочили и двамата започнали да се виждат в Пловдив. По време на разходка в центъра двойката посетила магазин за мобилни апарати. Там мъжът си харесал телефон и пожелал да го купи на лизинг.

Подал фалшивата карта, а служителката дори не се усъмнила в достоверността й. Съставен бил договор за лизинг, като междувременно от мобилния оператор била получена справка, че потребителят вече има договор към фирмата.

Измамникът обаче убедително се съгласил да се променят условията на договора, само и само да получи телефона. Така и станало. Изготвени били документите, които мъжът подписал и се сдобил с нов телефон.

Ден по късно нищо неподозиращият пловдивчанин получил съобщение от мобилния си оператор, че има промяна в договора му, както и вноските за лизинга. Смаян, измаменият веднага посетил офис на телекомуникационното дружество. Там разбрал за документите и подробностите около случилото се. Посетил и клона на фирмата, откъдето е бил закупен телефонът, където станало ясно за измамата.

Потърпевшият подал жалба в Първо районно. Не след дълго крадецът на самоличности бил заловен. Той бил хванат в друга издънка и прибран в ареста. Униформените открили у него личната карта и телефона. Приятелката му и служителката на магазина за мобилни апарати са разпознали крадеца, като разказали, че се е представял под друго име.

На мъжа били повдигнати обвинения и не след дълго изправен на съд. Оказва се, че той е стар познайник на съдебната система. Последното му осъждане е било през 2010 година, когато е получил 6 години затвор.

Затворът не се размина на рецидивиста. Той бе наказан от магистратите в Районен съд с лишаване от свобода от 1 година и 11 месеца, при първоначален строг режим.