Бившият общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев обжалва решението на ОИК, след като бе отстранен от градския парламент. Припомняме, че процедурата по прекратяване на пълномощията стана факт, след като присъдата му бе потвърдена от ВКС преди два месеца. Той стана клиент на Темида заради измама с евросредства, тъй като е декларирал необработваеми земи за обработваеми. 

Мавродиев бе осъден на две инстанции, като обжалваше присъдата си от две години лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок и глоба от 4000 лева пред върховните магистрати. ВКС потвърди окончателно наложеното му наказание.

След като Общинската комисия го отстранила от длъжност, Мавродиев внесъл обжалвал решението в Пловдивския административен съд. В мотивите той заявил, че не е бил надлежно уведомен за насроченото заседание на комисията. Той изтъкнал и че наложената присъда не представлявала пречка да бъде избран за общински съветник, тъй като се касаело за наказание лишаване от свобода, което обаче е отложено с изпитателен срок. В жалбата си той посочил, че законът предвижда отстраняване в случаите, когато става дума за ефективна, а не условна присъда.

Според представителите на ОИК жалбата на Мавродиев била неоснователна. Магистратите преценили, че комисията е взела решението си, спазвайки всички процедури. Не е допуснато съществено нарушение при провеждане на заседанието.

В мотивите си съставът на Административен съд изтъква, че, съгласно закона, пълномощията му следва да се прекратят предсрочно, "когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност". Законодателството не предвижда изключение в случаите, когато наказанието "лишаване от свобода" е отложено с изпитателен срок. 

В крайна сметка, решението на ОИК било потвърдено. Мавродиев ще трябва да заплати разходите по делото в размер на 500 лв. 

Решението подлежи на обжалване.