Кризата, свързана с мерките срещу разпространение на пандемията на COVID-19, белязва нормалния темп на живот в Пловдив. Сред очевидните промени в навиците на пловдивчани, са тези с така да се каже ограниченото им право на бичене на айляк, както и бизнес и икономическите проблеми рефлектиращи върху хиляди хора.

Дори да се прояви оптимизъм , че утре ще грейне слънце, то мнозина се опасяват от сянката на COVID-19 – не само финансовата и социалната, но и една не по-малко притеснителна – тази на престъпността.

Предположенията вече започнаха да придобиват плътен образ, след като пловдивчанин показа изпочупена вендинг машина до сервиза си за коли в Пловдив. По-интересното в случая е, че обикновено се атакуват автомати за кафе с цел разбира се да се вземат парите. В случая обаче липсва пакетираната храна, тя е задигната. Именно това е опасението на стотици пловдивчани – зачестяване на обирите, а защо не и на грабежите.

„Ако до преди месец поради естеството на заниманията ми се разхождах спокойно с по 5000 лева в дамската ми чанта, то сега не би ми и хрумнало“, споделя пловдивчанка.

Факт е, че престъпността в Пловдив бе сравнително доста ниска през последните години, което даде успокоение и чувство за сигурност на хората. Сега обаче все повече хора се насочват към допълнителни мерки за сигурност.

„Тъй като държа подобни суми пари, а не разполагат с охранителна система в дома си, веднага побързах да сложа СОТ“, обясни в допълнение жената, чиято самоличност няма да разкрием поради опасение за недоброжелатели.

Част от по-малките търговски заведения и обекти също са побързали да предприемат сходни мерки за защита на имуществото си. Многократно в публичното пространство бяха изразени опасения, че гладът може да предизвика увеличение на престъпността. Към момента няма данни за Пловдив, тя да се е покачила осезателно, но хората са станали по-бдителни.

„Радвам се, че има полицейско присъствие и се надявам, че както държавните органи, така и частните охранители ще успеят със съвместни действие да опазят спокойствието в Пловдив“, сподели читателката ни.

TrafficNews апелира хората да заключват вратите си, да не държат големи суми пари в домовете си и да реагират своевременно, ако забележат нещо съмнително или някой с подозрителни действия и поведение. 

Припомняме, че напоследък дигиталните опити за измами - фишинг, кражба на финансова и лична информация, както и телефонните измами, също са в настъпление. Не се доверявайте и винаги проверявайте информацията, която ви се представя. Не отваряйте съмнителни имейли и задължително се свързвайте с ваши близки, ако някой ви се обади да ви съобщи нещо за тяхното медицинско състояние.