Не съм убил Георги Михайлов! Искам да бъда оправдан. Това бяха последните думи на Ивелин Андонов пред апелативните магистрати. Делото срещу него тръгна на втора инстанция, след като той обжалва 15-годишната си присъда. Припомняме, че мъжът бе признат за виновен за това, че е пребил до смърт пастира в асеновградското село Козаново преди три години. 

36-годишният фермер Ивелин отглеждал стадо овце и наел Георги да му ги пасе. В края на март 2017 година Георги се прибрал и шефът му установил, че 50 овце от стадото липсват. Вдигнал скандал и натирил овчаря да търси животните. В крайна сметка двамата открили останалата част от стадото, но две от овцете не успели. За зла участ на Георги и двете овце били бременни. Ивелин беснял и се нахвърлил върху работника си. Побоят бил жесток, Георги изпаднал в безсъзнание. 

Тъй като Ивелин не за първи път посягал на овчаря, останалите работници във фермата не сметнали за необходимо да потърсят лекарска помощ. Оставили го в стаята му, като се надявали да се съвземе. На следващият ден обаче зетят на собственика видял, че състоянието на Георги се влошава и го откарал в болницата. Там обаче пастирът починал.

По тялото и главата на Георги съдебните медици преброили над 40 удара. Овчарят е живял близо 48 часа след касапницата. Лекарите, които са оказали помощ на починали, са разказали, че всичките му ребра са били счупени. Той е имал рани и кръвонасядания и по главата. Освен това, при аутопсията е установено, че мъжът е получил пневмоторакс - натрупване на въздух в плевралната кухина.

Днес в съда бяха изслушани двете вещи лица, изготвили ветеринарно-медицинска и съдебно-медицинска експертиза. Красимира Узунова трябваше да отговори на въпроса дали е възможно коч да е причинил нараняванията на Михайлов. В тази насока бяха и въпросите отправяни от един от адвокатите на Ивелин - Красимир Елдъров. Възможно ли е счупването на ребрата на убития да са в резултат от нападение на животното и как може да се е стигнало до него, бяха част от въпросите, на които Узунова трябваше да отговори. Според експертното заключение обаче е слабо вероятно травмите на Михайлов да са причинени от него. 

"Овцете и кочовете не са агресивни животни. Дори и да нападне, кочът ще удари веднъж, докато човекът е изправен. Той никога няма да стъпче някого и да прояви агресия, докато човекът лежи на земята", така тя отговори на въпросът дали е възможно част от травмите да са причинени, докато Георги е лежал на земята. От експертизата стана ясно още, че този вид животни могат да отключат агресията си в следствие на живот в неблагоприятни условия и проявена агресия спрямо самите тях. От събраните до момента доказателства обаче става ясно, че те са имали достатъчно пространство и добри условия за живот. Още повече, при евентуално нападение от страна на коча, ударът би трябвало да бъде нанесен в областта на корема. Той би могъл да уцели Георги в гърдите, единствено ако той е бил наведен в момента на сблъсъка. Необходими са обаче около 10 такива удара, за да бъдат натрошени ребрата му. 

Така версията на защитата на Ивелин не бе подкрепена от вещите лица, макар те да допуснаха, че хипотетично е възможно, макар и слабо вероятно, животното да прояви агресия без особена причина, да е атакувало повече от веднъж, а в това време Георги да е седял наведен. 

В крайна сметка, Ивелин отново отрече да е извършил бруталното престъпление. Според защитата му все още има много неизяснени въпроси по отношение на механизма на убийството. Поради тези причини осъденият на първа инстанция мъж поиска да бъде признат за невинен. Според прокуратурата е категорично доказано, че именно Ивелин е извършител на престъплението. 

Предстои магистратите да се произнесат по делото. 

15 години затвор за козаря Ивелин, пребил до смърт пастира си заради две овце край АсеновградВеднага след заседанието съдебната охрана щракна белезниците на Андонов