Какво се случва, когато мизерията и тоталната неграмотност се окажат на пътя на река от пари? Някой вдига бент и става много богат. Репортажите за измамите, свързани с обезщетения на пострадали от катастрофи, провокираха много хора, които са се сблъскали с проблема. Далеч не всички са пострадали в такъв мащаб, както семействата, за които TrafficNews.bg ви разказа в серия от публикации. Те получават част от полагащите им се обезщетения. За хората, които живеят от минимална пенсия или никога не са виждали повече от 1000 лева накуп, възможността да получат 30, 40, или 50 хиляди звучи като вероятността да ударят джакпота от тотото. И така при пълна липса на елементарна правна култура  и заслепени от огромните суми, повечето хора полагат подписи, без дори да четат документите, които им се поднасят. Впоследствие, решават че са прецакани, но вече е късно. Текстът, написан със ситни букви, се е оказал решаващ. Ето какво разказват двама от клиентите на адвокат Владимир Елдъров:

"За 40 хиляди лева съм готов на всичко", казва Димитър  Баков от Стряма. През 2013 година баща му загина при катастрофа на Ягодовско шосе. Два-три дни по-късно в дома му идва Атанас Пацев - посредникът на адвокат Владимир Елдъров. Същият посещава брат му Рангел Баков.

"Дойде Наско, качи ме в колата и ме закара при адвокат Елдъров в кантората. Адвокатът ми каза, че става въпрос за много пари". " Ако се откажеш - държавата ще ги вземе!", ми каза той, защото аз първоначално отказах. Викам: Такива кървави пари не искам…Той вика: Как така, това са много пари!. Обещаваше ми към 100 хиляди лева. Тогава  се съгласих. Подписах му пълномощно, за да задаействат нещата. Той каза, че предварително пари не иска - от застрахователната компания каквото му дадат".

Баков подписва договор пред нотариус. Твърди, че не го е прочел. " Аз съм с диабет и не виждам ситни букви.", обяснява мъжът. Получава  41 хиляди и 800 лева. Подписва се обаче на сумата от 80 хиляди лева. Остатътък от сумата остава като хонорар за адвоката. Сега баков се готви да води гражданско дело. Едва ли обаче ще го спечели, защото неговият подпис стои под всички документи. 

Племеницата му Монка Стоянова също е подписала договор с 40 процента комисионна за адвоката. "Не съм пряк наследник на баба и на дядо, но  адвокатът каза, че от застрахователната компания ще ми изплатят 30 хиляди лева. После разбрах, че за застрахователната компания ще останат 8 000, на мен ще даде 5000  и нещо измърмори за другите. Просто подписах. Никога не съм вземала пари от някъде паднали, без да си ги изкарам аз с труд.. и ми се видяха доста добра сума - 5000 лева, затова реших да подпиша. Ние пак сме взели някаква сума, а хората и това не са вземали…просто са толкова излъгани...", разсъждава жената. 

Рангел, Димитър  и Монка признават, че преди това никога не са се сблъскали с адвокати. "Но пък с 40 хиляди можем да оправим къщата нагоре", разсъждават прагматично те. 

Този и още много други такива случаи ще станат обект на разследването, което в момента провежда ДАНС, по разпореждане на Окръжна прокуратура. Адвокат Елдъров бе задържан по обвинение за поръчителство на серия палежи на други адвокати. Срещу него се води и друго дело за пране на пари и присвояване в особено големи размери, по което все още няма повдигнати обвинения. 

TrafficNews.bg