61-годишният кипърец Димитракис Пирилис, който прегази и уби мъж в Болярино след кражба, получи своята присъда. След признание на вина, магистратите от Окръжен съд  го признаха за виновен след близо 2 часа заседание.

Припомняме, че Пирилис изцяло призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. В разпоредителното заседание бе представена подписка от жителите на 4 села - Белозем, Оризово, Тюркмен и Гранит, който застават зад кипърския бизнесмен. Над 140 души са подкрепили Димитракис, полагайки подписите си.

Жители на 4 села в Пловдивско подкрепят кипъреца, прегазил и убил крадец в БоляриноФермерът изцяло призна вината си

По време на пледоарията си, от държавното обвинение поискаха минимално наказание за кипърския фермер, а именно 3 години. Прокурорът настоя наказанието да бъде условно, с 5 години изпитателен срок, при баланс на смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства.

„Пирилис е с чисто съдебно минало, признава вина и съжалява. Той е трудово зает, като в същото време осигурява работа на няколко семейства. Трябва обаче да се обърне внимание и на това, че Димитракис Пирилис няколкократно е глобяван по Закона за движение по пътищата, както и преди 10 години е бил освобождаван от наказателна отговорност по досъдебно производство”, заяви в последната си дума прокурорът.

За ефективно наказание пък настоя представителят на семейството на убития Петър. Адвокат Богдан Караколев поиска от съда 3 години затвор за кипъреца.

„Пирилис е бил осъждан, но явно наказанията му не са изиграли привантиван роля.Починалият е бил млад, баща на две деца”, заяви адвокат Караколев.

По време на делото стана ясно, че убитият Петър Гаджанов и съучастниците му не веднъж са били клиенти на Темида. Само Петър е бил осъждан 14 пъти. Другите двата, които са били във фаталната нощ на 10 май 2019 година, вече са получили наказанието си за кражбата на кравите още същата година.

Във финалната си реч защитата на Димитракис Пирилис – адвокат Костадин Давчев, посочи, че по случая може да се направи и друга правна квалификация, а именно по член 12 от НК – „Необходимите мерки за задържане на лице, извършило престъпление”.

„Трябва да се съобразите с обстановката преди непредпазливото деание. Клиентът ми е заварил трима души да крадат, тъгнал е след тях с цел да ги установи и задържи. Въпросните мъже са се канели да откраднат 6 от кравите на Димитракис Пирилис. В последствие обаче се е стигнало до фаталното последствие. След това обаче, Пирилис се е върнал в дома си и е повикал линейка. Той е слязъл в селото, за да посрещне лекарския екип, но без да знае какво е състоянието на крадеца. Действията на Димитракис Пирилис са свързани с опита да осуети кражбата и да залови крадците. Клиентът ми е обиран многократно, подавани са множество сигнали до полицията в Раковски. До момента само едно лице е осъждано през 2018 година. Щетите на Димитракис Пирилис са за хиляди левове. Той осугурява прехраната на много семейства от близките населени места, които работят във фермата му. С действията си Петър Гаджанов е допринесъл за случилото се. Считам, че са налице доказателства за изменение на правната квалификация, а именно превишаване мерките за задържане по член 12 от НК. Настояваме за присъда под минимума, с минимален изпитателен срок”, заяви адвокат Давчев.

В последните си думи Димитракис Пирилис бе изключително изчерпателен. Той разказа историята си как е пристигнал в България и какво е преживял през годините. Той описа себе си като жертва, действайки, за да спаси имуществото си.

„Хиляди кражби, хиляди левове щети. Разорен съм и в бизнес план и в личен план. Крадците ме унищожиха. Аз опитвах през годините да съм честен, а ставах жертва на крадци с години по затворите. Никой не застана на моя страна, не ме защити. Дори институциите ме притискаха в ъгъла. Инвестирал съм много пари в България. Това не е живот, нека да се приключат тези мъки. Дори след инцидентът кражбите продължиха. Не съм отишъл аз в неговата къща, а той в моята. Нямаше да се стигне до тук, ако не бяха влезли в имота ми да крадат. Не съм искал да го направя. Когато карах хаотично, той бе скрит в тревата. Не го видях и той се удари в автомобила. Съжалявам”, каза Димитракис Пирилис.

В крайна сметка Окръжен съд наказаха бизнесмена с 2 години и 4 месеца условна присъда, с 3 години изпитателен срок. Освен това той бе лишен от книжка за 4 години.

Кипърецът, прегазил крадец на крави край Болярино, застава пред съдаОбвинен е в убийство по непредпазливост