Калабрийската мафия Ндрангета изпрала половин милион евро през банкови сметки, открити в България и Англия. Това стана ясно от разследване на дирекцията „Антимафия” от Милано, която арестува осем души от нелегалната организация.

26 души се разследват. Според италианските медии фирма, свързана с Ндрангета, успяла дори да се докопа до безвъзмездни правителствени помощи за 45 000 евро за справяне с кризата след епидемията в Италия. Те били получени от нея подобно на легалните компании в Италия, които поискаха помощи от правителството.

Става въпрос за измама в сферата на стоманената индустрия, при която фирми производителки издавали фиктивни фактури на подставени лица. Властите са запорирали имущество за над 7,5 млн.евро, пише 24 часа. Според медиите разследваните са хора, близки до клана Греко от Сан Марко Маркезано, в провинция Кротоне.

Той е съдружник на клана Гранде Аракри от Кутро, който е особено силен в област Емилия Романя. Чрез няколко фирми, управлявани от хора на клана и от подставени лица, Ндрангета прехвърлила част от незаконните си печалби в банкови сметки в България и Англия.