Двама мъже - 46-годишен от Първомай и 29-годишен от Пловдив, са обвинени в измама. Обвиняемите отиват на съд за това, че от 12 до 28 май миналата година са измамили баща и син за общо 275 240 лева.

Измамниците прочели обява в интернет сайт, в която се съобщавало за продажба на товарен влекач с полуремарке. Посочената цена била 24 000 лева. Собственикът на влекача бил дал за връзка телефона на сина си. Били проведени няколко разговора и накрая собственикът се съгласил да продаде автомобила на лизинг. Междувременно двамата обвиняеми разбрали, че продавачът на влекача има сключен договор с дружество от София. Договорът бил за превоз на стоки от завод в България за чужбина.

На 12 май чрез нотариус в Пловдив бил сключен договор за продажба на влекача чрез разсрочено плащане за една година. Първоначалната вноска от 8 000 лева била предадена на собствениците на същия ден. Договорът бил сключен на името на трето лице, формален управител на фирма. Няколко дни по-късно, на 21 май, собствениците предали влекача на двамата обвиняеми, натоварен с 21 950 кг рафинирана мед на квадратни листове, които трябвало да бъдат доставени в база в гр. Гебзе, Турция.

Купувачите уверили, че стоката ще стигне до крайната дестинация, но в същото време възнамерявали да я отклонят и транспортират в друга посока. В обвинителния акт се посочва, че целта им била да я продадат. Продавачите на влекача разговаряли няколко пъти с обвиняемите, които първоначално съобщили за възникнал технически проблем на камиона и уверили, че рафинираната мед ще бъде доставена в базата на 27 май. Това обаче не се случило. Била уведомена полицията.

В хода на разследването са били изготвени експертизи, от които се установило, че пазарната стойност на товарния автомобил с влекач е 22 024 лева, като 8 000 лева са били платени. Товарът от 21 951 кг медни катоди пък бил на стойност 261 216 лева. Т.е. купувачите-измамници завлекли собствениците на влекача с общо над 275 хиляди лева.

Двамата обвиняеми не са се признали за виновни. Делото е насрочено за разглеждане в Районен съд-Пловдив.

Още новини четете ТУК

TNS.bg