Лишен от свобода заведе иск срещу затвора в Пловдив, тъй като бил гладен. Той поискал 2000 лева, тъй като храната не му стигала. Според него по този начин са били нарушени правата му. 

Мъжът влязъл в затвора под тепетата през 2009 година. Той е бил признат за виновен за тежко умишлено престъпление и изтърпява наказание "доживотен затвор без право на замяна". В рамките на 10 години той е сменял три килии на три различни поста в затвора.

През последната година той непрекъснато се оплаквал, че е гладен и че храната не му стига. Накрая завел иск в Административен съд срещу мястото за изтърпяване на наказанията.

В съдебна зала били доведени двама негови съкилийници, единият със същата присъда – доживотен затвор. Другият пък изтърпява наказание 17 години лишаване от свобода.

И двамата затворници обаче разказали коренно различна версия за изхранването зад решетките. Те са били доволни от менютата, от начина на приготвяне и количествата. Единият от тях дори споделил, че често не можел да изяде всичко от дажбата си.

Осъденият на доживотен затвор казал още, че всеки ден им поднасят зеленчуци и мляко – кисело или прясно. По меню им се полагали и плодове за десерт, като основно това били ябълки. На всекиго се полагали по две, но понякога готвачката им дава повече. По нейна преценка се давала и повече храна.

Другият свидетел уточнил, че не на всекиго се полагала цяла кофичка кисело мляко. Получавали ги само тези, които работят.

В заседание в Административен съд били представени наредбите за изхранването на лишенито от свобода, както и таблиците за изчисляване на количество и качество. Посочени били и съответните менюта за седмица.

В документите обаче са били констатирани разлики, които били обяснени със сезонността на дадени плодове, зеленчуци и други продукти. Пример за това са млеката и млечните продукти. Ако на ден е предоставено дадено количество мляко, то то се компенсира със сирене или кашкавал.

В крайна сметка магистратите отвърлили иска, а затворникът ще трябва да поеме разноските по делото. Той ще трябва да заплати 150 лева за експертизата, направена на храната.