Кметът на община Брезово Радньо Манолев също е задържан при акция на ДАНС, за която първо TrafficNews.bg съобщи. Привлечени като обвиняеми са зам.-кметът на община Брезово – Димитър Томов като извършител, Стойна Малешкова - секретар на Община Брезово като извършител и Стоянка Стоянова, банков служител като подбудител и помагач.

За срок от 24 часа ДАНС е задържал и кметът на Община Брезово Радньо Манолев.

Обвиненията са за това, че от месец август 2013 година до края на май 2014 година обвиняемите са склонили други лица и са подпомогнали прехвърляне на натрупани суми по индивидуални партиди от един пенсионен фонд в друг. Това е станало чрез фалшифициране на нотариално заверени декларации, които са удостоверили невярното обстоятелство, че подписите на заявителите са положени в присъствието на обвиняемите лица, заяви за TrafficNews.bg  от Окръжна прокуратура.

До момента са разпитани над 130 свидетели. Процесуално-следствените действия продължават. Всички действия по разследването са предварително одобрени от ОС - Пловдив. Прокуратурата ще поиска отстраняване от длъжност на обвиняемите лица.

Както TrafficNews.bg писа, акцията е след разработка, продължила няколко месеца след сигнал за измама с пенсионни фондове.
Има данни, че регистрациите за доброволно пенсионно осигуряване на 500 души от община Брезово са били променени, без писменото съгласие на титулярите. Всички те са били насочени към фонд „Родина”. В много от случаите това е станало без знанието на хората, които си внасят втора пенсионна осигуровка. Други пък са знаели, но не са положили подпис върху документ. Всички прехвърляния били направени с нотариална заверка и фалшиви подписи. Голяма част от нотариалните заверки били направени от зам.кмета на общината. В схемата активно участие имала и Стоянка Шопова, която ръководи клона на ДСК в Брезово.

"Беше страшно. Навсякъде имаше полиция. Влизаха по къщите", разказват хора от градчето.
На тримата е наложена мярка за неотклонение 72 часа задържане под стража. Веднага след арестите са започнали разпити на лицата, чиито партиди са прехвърлени. Според запознати в сигнала, изпратен до ДАНС, е имало информация и срещу кмета на общината Радньо Манолов.

TrafficNews.bg успя да разговаря с кмета на Брезово. Ето какво каза той в ексклузивно интервю:

- Г-н Манолов, арестувани са заместникът и секретарят на общината. Знаете ли защо?


- Ами обясниха ми, че имало някакви злоупотреби с пенсионното осигуряване. Доколкото разбрах периода обхваща 1 или 2 години. Оказах съдействие на полицаите, дадох им документите, които поискаха. Не знам повече подробности. Води се следствие.

- С печат на кметството са правени нотариални заверки на фалшиви документи. Заместникът ви има ли право да прави такива заверки?


- Според Закона за нотариусите и зам.-кметът, и секретарят на общината, имат право да правят нотариални заверки.

- Вие самият заверявали ли сте документи, свързани с прехвърляне на партиди за доброволно пенсионно осигуряване?

- Правим много заверки. Не мога да помня всички. В крайна сметка всеки сам решава къде да си внася вноските. Доколкото знам доста хора са дали съгласието си, партидите им да бъдат прехвърлени, но нека оставим служителите на реда да си свършат работата.

TrafficNews.bg