Прокурорът от Окръжна прокуратура – Пазарджик Паун Савов е човекът, заради когото делото срещу изнасилвача Ромео Русков от Пазарджик видя своя край, а самият Русков от няколко дни се намира в килия на пазарджишкия затвор и изтърпява наказанието 21 години след груповото изнасилване на 14-годишната Йорданка. В отвратителното деяние участие взимат и Емил Христев – Джони и Петьо Тодоров – Банаша. Те изтърпяха 5-годишните си присъди, но Ромео успя да се укрие в САЩ в продължение на 2 години.

През 2006 година Паун Савов е бил млад следовател и е трябвало да реши дали да възобнови делото и то да завърши в отсъствието на изнасилвача Ромео или да изчака да изтече давностния срок и случаят да приключи без присъда.
„Избрах да възобновя делото, да се проведат всички процесуално-следствени действия, да се съберат всички възможни доказателства по този начин и евентуално тогава да се прецени каква да бъде съдбата”, заяви пред TrafficNews.bg прокурорът от Пазарджик.

Разследването среща редица трудности, защото 13 години по-късно свидетели се намират все по-трудно.
„Разследването течеше много трудно по ред причини. Едната от тях – самата пострадала вече не живееше в Пазарджик, а се беше изнесла в друг гард”, разказва прокурорът.

Любомир Илков е един от местните журналисти, които следят случая от самото начало.
„Това, което разбирам, че е живял под друга самоличност в Чикаго, макар че се знаеше, че живее там, явно го е било страх, че губи всичко, което е постигнал в Америка. Но заслугата е на прокурор Паун Савов, че възстановява разследването срещу Ромео Русков”, казва Илков.

В крайна сметка през 2009 година обвинителният акт срещу Ромео е внесен в съда. Малко по-късно той се сдобива с осъдителна присъда.

„Удовлетворен съм – това беше първата крачка за постигане на някаква справедливост – дело, което дълго време не беше разследвано и беше стояло спряно и нямаше убедителни изгледи да приключи по този начин”, казва още прокурор Савов.
Ромео Русков каца на 15 октомври с полет от Истанбул, след това преспива в софиийския затвор и е отведен зад решетките в Пазарджик.

„Предполагам, че му е доста тежко в затвора, да не говорим, че той никога повече няма да има право да се върне в Америка…. но, каквото си надробиш, това си сърбаш”, твърди Любомир Илков.

Следващите 4 години изнасилвачът на Йорданка ще прекара зад стените на пазарджишкия затвор.

ВИДЕОТО ВИЖТЕ ТУК

Тук прочетете първата новина по темата 

TrafficNews.bg