Апелативен съд – Пловдив остави в ареста трима пловдивчани, обвинени в отвличане и грабеж. Магистратите измениха  мярката за неотклонение на четвъртия съучастник от „задържане по стража“ в парична гаранция от 5 000 лева.

Похищението бе извършено преди две седмици,  а един от участниците в злодеянието е 22-годишният син на Катя Лерца, която уби с джипа си полицая Делян Палазов на бул. "Санкт Петербург". Обвиняеми по делото са Йордан Арбалиев, Стефан Харизанов и Илиян Смиленов и синът на  Лерца - Костадин Костадинов. От разследването става ясно, че Костадин и приятелите му, задигнали мобилния телефон на жертвата си, дебитна карта и сумата от 20 лева, след като му нанесли жесток побой. 

Срещу четиримата са подигнати по две обвинения – за отвличане на техен познат и за грабеж на същия, от който през нощта на 19 септември 2020 г. са взели, чрез сила и заплашване, мобилен телефон, 20 лева и дебитна карта. Откарали пострадалия на хижа Здравец, нанесли му побой, съблекли го чисто гол и издевателствали над него.

Съдът прецени, че от събраните по делото доказателства, разпити на свидетели, както  и от самопризнанията на Илиян Смиленов, който е управлявал автомобила при отвличането, остава  обоснованото предположение за участието и на четиримата обвиняеми в най-тежкото от престъпленията, в които са обвинени.  Относно обвиняемият Смиленов от материалите по делото се установява, че той в по-малка степен е участвал в  извършеното отвличане, а по отношение на съпричастността му към грабежа, няма достатъчно убедителни доказателства да е заплашвал или удрял пострадалия. За това съдът прецени, че уважава жалбата на адвокатите му за промяна на мярката за неотклонение.

Няма опасност четиримата да се укрият, но за трима от тях има опасност да извършат престъпление при една по-лека мярка за неотклонение, мотивира съдът своето определение.

Заседанието по делото се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираха обвиняемите и съдебната зала, в която  бяха съдебният състав, прокурорът и защитниците им.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Синът на Катя Лерца и още трима отвлекли пловдивчанин, били го и се гавлири с негоПохитителите са в ареста, образувано е досъдебно производство