„Приятелката ми изчезна и трябваше сам да се грижа за сина ни. Беше ми много трудно с отглеждането на детето. И понеже не намерих друг изход, реших проблема по този начин.“ Такова оправдание произнесъл пред съда Дилян Бетев, който хладнокръвно погуби 5-годишния си син като го хвърли от 30-метров мост в Габрово, съобщава "Труд".

Въпреки зверството, рецидивистът дръзна да обжалва наказанието от доживотен затвор и поиска от две по-висши съдебни инстанции по-лека присъда. Само преди дни Върховният касационен съд се произнесе с окончателно решение, с което 33-годишният Дилян Бетев от Габрово остава до живот зад решетките за убийството на малолетния си син Дариел.

Строгата присъда бе наложена първо от Окръжния съд в Габрово, а след това бе потвърдена от Апелативен съд-Велико Търново. С решение от 22 февруари ВКС отхвърли искането на подсъдимия и служебния му защитник за намаляване на наложеното наказание на 20 години „лишаване от свобода“. Становището на върховните съдии за „доживотен затвор“ е окончателно.

Дилян Бетев бе изправен на подсъдимата скамейка, след като на 3 юли 2019 г. около 4 ч призори умъртвил невръстния син Дариел, като го хвърлил от мост с височина 30,5 метра. По-късно през деня трупът на момченцето бе открит във водите на р. Янтра, в района на Пречиствателна станция за отпадни води в Габрово.

Кървавата драма се разиграла почти 2 години, след като Бетев изтърпял ефективно наказание „лишаване от свобода“ за други престъпления. „Убийството на малолетното дете е било извършено предумишлено и при условията на опасен рецидив. За претърпените неимуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от престъплението, Бетев е осъден да заплати на майката на починалото дете обезщетение в размер на 200 000 лв.", пише в решението на ВКС.

Тежкото престъпление шокира жителите на Габрово. След като хвърлил детето си от виадукта Дилян сам подал сигнал на телефон 112 като заявил, че ще се самоубие. С усилията и на психолог от Института по психология на МВР в Плевен, Бетев бил убеден да се изтегли от перилата на моста. Той веднага е бил окован с белезници и отведен в ареста.

Месец след пъкленото деяние, Дилян е бил транспортиран в психиатрията на затворническата болница в Ловеч. Направена му е комплексна съдебна психиатрично-психологическа експертиза. Ловешките психиатри настояли за повече време за изготвянето и, тъй като случаят според тях е по-комплициран и мъжът трябва да бъде наблюдаван и да се разговаря с него по-дълго време. Първоначално Бетев признал, че е хвърлил детето си от моста, но след това сменил версията си и заявил, че двамата гледали звездите, когато детето се подхлъзнало и паднало през парапета.

В крайна сметка Дилян Бетев е признат за вменяем и бе изправен пред Темида. Магистратите прецениха, че трябва да получи най-тежкото предвидено в закона наказание "доживотен затвор“.

След като се разчу за кървавата драма, местни хора споделиха, че два-три дни преди това са забелязали непознат мъж да обикаля из града и да разпитва дали са виждали жена с малко дете. Непознатият показвал снимка на майката и момчето. Мъжът дори разлепил обява по стълбовете с послание „Обичам те, мамо!“.

Дилян Бетев и майката на момченцето нямали брак и живеели на семейни начала в блок в квартал „Русевци“ в Габрово. При разследването станало ясно, че Дилян понякога се държал екстремно и дори неадекватно.

Реагирал буйно на обикновени житейски ситуации. Майката Поля пък била издирвана две седмици преди убийството на детето от нейни приятели и познати. Тя била напуснала дома си и се криела от Делян, защото я пребил зверски.

„Много усмихнато и игриво беше момченцето. Нямаше никакви признаци, че бащата е замислил нещо подобно. Имаха една масичка, на която всяка вечер пиеха сок и играеха шах пред блока“, спомнят си съседи. Според други детето е било оставяно само по площадките до късно вечер. Не само е ставало свидетел на скандали и побоища в дома си, но самото то е било малтретирано. Габровци с мъка си спомнят патилата на малкия Дариел и описват родителят като брутален садист, който редовно посягал към чашката. Дилян го удрял с юмруци по гърба, пребивал детето и на обществени места.

„Веднъж го смля от бой, защото като слязоха от колата пред кварталния магазин, детето не мина от предната страна, а от задна. А майката взе количка за пазаруване и влезе в магазина“, разказва просълзен съсед.

След убийството на Дариел, от социалните служби бяха категорични, че при тях не са постъпвали сигнали за насилие.

Заради издевателствата на Дилян, 31-гoдишнaтa Поля Христова чecтo нaпуcкaлa ceмeйнoтo жилищe и ce криeлa при мaйкa cи. Липcaтa й вбесила Дилян, кoйтo рeшил дa я нaкaжe, кaтo убиe cинa им и пocлe дa cлoжи крaй нa живoтa cи.